UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія продовжить статус тимчасового захисту для українських біженців ще на рік

Після масованого ракетного обстрілу в Європі наголошують на важливості солідарності з Україною.

Європейська комісія планує продовжити дію правил стосовно прийому, швидкого і спрощеного отримання статусу тимчасового захисту в ЄС для українських біженців щонайменше до березня 2024 року. Про це заявила єврокомісар із питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон, пише австрійське видання OE24.

За її словами, рішення затвердить сама ЄК, тому для його реалізації не потрібні окремі згоди країн Євросоюзу. Українці й надалі зможуть мати право на соціальні виплати, освіту, житло та роботу в Європі.

Йоганссон наголосила, що удари російських окупантів по містах України 10 жовтня продемонстрували важливість солідарності із нашим населенням.

Читайте також: Рятуючись від війни: яку допомогу українські переселенці можуть одержати за кордоном

Єврокомісар також нагадала українцям, які зараз хочуть повернутися на батьківщину, що вони не повинні відмовлятися від свого статусу тимчасового захисту. Таким людям лише потрібно повідомити місцевій владі про свою поїздку додому. Згодом вони в будь-який момент зможуть повернутися до Європи, якщо потребуватимуть цього.

Ілва Йоганссон запевнила, що громадянам України завжди будуть раді в ЄС.

Раніше повідомлялося, що правила тимчасового захисту для наших біженців діятимуть протягом року, але згодом можуть бути подовжені ще на два. Число біженців з України, зареєстрованих для тимчасового захисту в Європі, за даними на 30 вересня, досягло майже 4,2 мільйонів.