UA / RU
Підтримати ZN.ua

Якщо переговори з РФ зможуть запобігти таким подіям, які були у Бучі та Краматорську, треба скористатися цим – Кулеба

Глава МЗС України зазначив, що надзвичайно важко навіть думати про те, щоб сідати за стіл переговорів із людьми, які чинять такі звірства.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що якщо переговори з Росією допоможуть запобігти принаймні одному такому кровопролиттю, як у Бучі або Краматорську, то треба скористатися такою можливістю.

"Надзвичайно важко навіть думати про те, щоб сідати за стіл переговорів із людьми, які чинять або шукають виправдання всім цим звірствам і воєнним злочинам, які завдали Україні такої жахливої шкоди. Але я розумію одне: якщо сісти за стіл переговорів із росіянами допоможе мені запобігти принаймні одному такому кровопролиттю, як у Бучі, або принаймні іншому такому нападу, як на Краматорськ, я маю скористатися такою можливістю", - заявив міністр  в інтерв'ю NBCnews.

Кулеба наголосив: "Що б я не відчував, якщо я маю можливість врятувати людське життя, село, місто від руйнування - я скористаюся цією можливістю".

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що Україна не повинна втрачати нагоди зупинити війну, розв'язану Росією, за допомогою дипломатії.

Читайте також: Подоляк про переговори з РФ: "Вони підіймають очі і кажуть, що Буча — це постановка акторів Голлівуду"

Нагадаємо, за підсумками переговорів 29 березня очільник юридичної групи на переговорах України та Росії Олександр Чалий розповів, що гарантії безпеки повинні бути аналогом 5 статті НАТО. Це означає, що напад на нашу державу вважатиметься нападом на усіх підписантів. Також Чалий зазначив, що в разі їх узгодження наша сторона погоджується на постійний нейтралітет, позаблоковість та безядерність. Але ніщо не повинно суперечити праву на вступ України до ЄС. 

Глава української делегацій Давид Арахамія розповів, кого Україна хоче бачити підписантами гарантій безпеки. Також він розповів, що дія документу не буде поширюватися на тимчасово окуповані території Донбасу та Криму, позаяк щодо них є ще не врегульовані питання.

Раніше у США заявили про готовність виступити одним із гарантів безпеки України. Потім про те саме заявили в Німеччині та Італії. Водночас заступник британського прем'єра Домінік Рааб повідомив, що Лондон розгляне запит України, однак він виключив взяття гарантій, які є у країн НАТО.