UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міськрада Харкова обрала головуючого, який буде вести сесію замість Кернеса

За Новака проголосували 48 депутатів.

Харківська міська рада обрала головуючого, який буде вести сесію за відсутності міського голови Геннадія Кернеса. За пропозицією депутатів від "Блоку Кернеса - Успішний Харків" ним було обрано секретаря міськради попередніх скликань Олександра Новака, передає "Інтерфакс-Україна".

Відзначається, що кандидатуру Новака підтримали 48 депутатів міськради.

Глава Харківської міської виборчої територіальної комісії Ольга Мозгова поставила це питання на голосування, посилаючись на норму регламенту, прийняту депутатами попередньої міськради на останній сесії, яка передбачає обрання головуючого для ведення першої сесії, якщо міський голова відсутній на ній з поважних причин.

Як повідомляють в ЗМІ, обрання головуючого намагалася перешкодити частина депутатів. Зокрема, представник ОПЗЖ Анатолій Родзинський стверджував, що Мозгова не має права ставити це питання на голосування. Він також вважав, що необхідно обирати для ведення сесії не головуючого, а президію.

Читайте також: Кернес не повинен знову приймати присягу мера Харкова - голова міської ТВК

Нагадаємо, на виборах 25 жовтня Кернес набрав 60,34% голосів виборців і втретє обраний Харківським міським головою. Він повинен був скласти присягу разом з новообраними депутатами міськради.

16 вересня Геннадія Кернеса відвезли з Харкова до Берліна, де його госпіталізували в клініку «Шаріте». З 23 серпня мер не з'являвся на публіці, не записував відеозвернень. За даними ZN.UA, Кернес на тлі COVID-19 переніс інсульт.

Виборчий кодекс каже, що протягом 20 днів після оголошення результатів голосування обраний мер і депутати мають подати в міську виборчу комісію заяву про реєстрацію. Але якщо є поважні причини, тервиборчком може дати (а може і не дати) відстрочку.

За відсутності мера міська рада має право на першій сесії обрати президію з трьох-п'яти депутатів, а потім – і секретаря міськради, на якого тимчасово покладаються обов'язки міського голови. На скільки місяців або навіть років розтягнеться це «тимчасово», залежатиме від політичної волі Києва. ZN.UA вже описувало до кейс Луцька, що роками жив без мера.

Докладніше про ситуацію, що склалася в місті перед місцевими виборами, читайте у спецпроєкті ZN.UA «Країна по поличках. Харків».