UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голосування Ради за постанову про створення нових районів перенесли на 14 липня

За зміни до Бюджетного кодексу, що стосуються збереження більшості податків, в тому числі 60 відсотків ПДФО в громадах, планують проголосувати пакетом в той же день.

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді прийняти проект постанови про утворення та ліквідацію районів №3650, повідомили на сайті "Децентралізація в Україні".

 «Ми рекомендуватимемо парламенту приймати редакцію постанови, доопрацьовану у Комітеті. Це не через те, що є якісь конфлікти чи непорозуміння з міністерством. Ми усвідомлювали, що через брак часу певні речі доведеться вирішувати на рівні Верховної Ради, але з залученням фахівців Мінрегіону», - прокоментував народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін.

Як повідомлялося, чергові місцеві вибори у жовтні 2020 року мають пройти на новій територіальній основі громад і районів. Після місцевих виборів усі громади вийдуть з-під впливу району (районних органів влади). Район матиме свої повноваження і джерела наповнення бюджету, і вони ніяк не перетинатимуться, як це маємо в чинній системі, з повноваженнями і ресурсами громад. Усі громади будуть рівними за статусом і матимуть прямі міжбюджетні відносини з державою. Усіх громади матимуть повноваження і джерела ресурсів, які зараз є у міст обласного значення. Основною функцією районів буде координація територіальних підрозділів органів виконавчої влади.

Водночас, як зазначили на сайті децентралізації, парламентський Комітет з питань бюджету рекомендував Верховній Раді України прийняти в першому читанні проект закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи» № 3614.

Законопроект передбачає, що сільські, селищні, міські бюджети більше не залежатимуть від району. Всі 1470 територіальних громад, території яких уже затвердив уряд, перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

Виходячи із законопроекту, доходи й видатки між бюджетами районів та територіальних громад розмежують. Районні бюджети пропонується виключити із системи горизонтального вирівнювання. Тобто районні бюджети не отримуватимуть базову дотацію і не будуть на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом.

Формування районних бюджетів здійснюватиметься за рахунок:

► власних доходів:

► дотацій та субвенцій, які можуть спрямовуватися з інших бюджетів.

Бюджети 1470 територіальних громад, згідно з чинним бюджетним та податковим законодавством, будуть на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом. Серед їх основних надходжень:

Отже, всі 1470 територіальних громад будуть незалежними – органи влади районного рівня не матимуть на них жодного адміністративного та фінансового впливу.

За даними ZN.UA, Верховна Рада за обидва проекти постанов голосуватимуть в один день пакетом 14 липня. Хоча спочатку депутати планували розглянути проект постанови №3650 у четвер, 2 липня. Перенесення дати голосування за документ щодо утворення нових районів пов'язане з тим, що постанова ще має пройти обговорення у фракціях. У зв'язку з різними поглядами депутатів на продовження реформи, комітет і профільне міністерство вирішили ґрунтовно підійти до підготовки голосування і дати депутатам вичерпну інформацію про те, як і на основі чого пройде другий етап децентралізації, в рамках якого Україна отримає нову карту громад і районів.

Читайте також: Український варіант децентралізації якраз зшиває країну, а не розколює — Анатолій Ткачук

Подробиці про ситуацію і ризики, пов'язані з реформою децентралізації напередодні знакового голосування читайте в матеріалі Інни Ведернікової "Судний четвер. Чи завалять мери децентралізацію?" для ZN.UA.