UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генпрокурора звинувачують у блокуванні оголошення переможця на посаду керівника САП

Шабунін вважає, що “Зеленський та Єрмак підключили Венедіктову”

Ситуація із саботажем оголошення переможця у конкурсі з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури набуває нових барв. Голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін заявив, що президент України Володимир Зеленський та керівник Офісу президента Андрій Єрмак підключили до саботажу призначення переможця генерального прокурора Ірину Венедиктову.

"Згідно з законом комісія має анонсувати на сайті ОГП своє засідання за 24 години до його початку. Вчора комісія домовилася продовжити свою роботу в четвер о 10:00. Проте оголошення на сайті Офісу Генпрокурора не з’явилося — це означає, що завтра зранку воно не відбудеться", — повідомив Шабунін.

Попри заклики міжнародної частини комісії провести засідання, голова комісії та Венедіктова “ігнорують вимогу скликати засідання конкурсної комісії та опублікувати оголошення про це”.

“Тільки якщо повідомлення про засідання негайно з’явиться на сайті ОГП є шанс, що завтра комісія збереться та формально за 5 хв затвердить переможця конкурсу. Бо результати уже всім відомі”, — написав Шабунін.

Проте, за словами голови правління “ЦПК”, збори відбудуться лише після дзвінка із Банкової. Якого поки що немає.

Читайте також: Кандидат у керівники САП просить відкласти конкурс через рішення суду Вовка

Нагадаємо, що у конкурсі з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури детектив НАБУ Олександр Клименко набрав 246 балів, прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк – 229 балів. Проте комісія не змогла зібрати кворум для того, щоби затвердити результати відбору – голоси у повному складі не дали представники Верховної Ради.

На Банковій керівником САП хочуть бачити саме Синюка, а не Клименка, який керував слідством щодо підозрюваного у корупції заступника голови ОПУ Олега Татарова. Конкурс з обрання очільника прокуратури багато разів блокували, зокрема, через брак кворуму – лояльні Офісу президента члени комісії не приходили на засідання.

Напередодні ОАСК ухвалив рішення про скасування порядку роботи конкурсної комісії «у зв'язку зі змінами у законодавстві». У суді заявили, що з 16 липня 2015 року відповідач у справі – конкурсна комісія, була позбавлена повноважень на ухвалення оскаржуваного порядку. А орган, якому такі повноваження передавалися б, не було законодавчо визначено.

У цьому рішенні суддя Олексій Огурцов послався на неіснуючу норму про те, що закон начебто не надає комісії права та повноважень затверджувати порядок своєї роботи, а також керувався лише однією редакцією закону від 2015 року, ігноруючи зміни.

За оновленою редакцією було обрано попереднього керівника САП Назара Холодицького. Результати конкурсу оскаржували в ОАСК, і тоді суд Вовка не побачив у нормах ніякої юридичної колізії. Фактично Холодницького обрали за таких самих умов і за наявності таких норм щодо організації комісією конкурсу.