UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гармаш про «Мінськ»: діалог на основі документів перетворився на набір «традицій» і стереотипів

«Мир» у його алгоритм не закладаються із самого початку, а бачення врегулювання конфлікту в учасників переговорів відрізняється.

Нинішній Мінський процес - це тотальне порушення самих Мінських домовленостей, вважає член української делегації у ТКГ Сергій Гармаш. «Мінськ» сьогодні - це не діалог сторін на основі документів, а набір тупикових «традицій» і стереотипів, нав'язаних українській делегації як офіційним Києвом, так і противником.

«Мабуть, найнебезпечніший із них: «Мінськ – це мир». Буцім варто тільки його виконати – як зразу настане «врегулювання конфлікту». При цьому слово «врегулювання» кожен розуміє по-своєму. Для всіх гравців «Мінськ-2» (Комплексі заходів щодо виконання Мінських угод) був і залишається інструментом впливу на противників і «партнерів». І тільки!», - пише автор.

Гармаш закликає не займатися обманом і самообманом: міфічний «мир», про який зусібіч ось уже сім років розповідають дипломати, пропагандисти й політики, в його алгоритм не закладався з самого початку. Не варто чекати від «Мінська» те, чого він, апріорі, не може дати.

Проте «Мінськ» може стати основою для досягнення миру, якщо розглядати всі мінські документи як єдиний комплекс і якщо Росія, під тиском зовнішніх або внутрішніх обставин, захоче вийти з війни.

Читайте також: У Мінських угодах 2014 року сторонами конфлікту в Донбасі вказані Україна та РФ

У чому полягає «родовий дефект» «Мінська»? Чи є Мінські угоди шляхом до миру? Чим «Мінськ» схожий на Біблію? І кому підіграє ОБСЄ на консультаціях у Тристоронній контактній групі? Читайте у статті члена української делегації у ТКГ Сергія Гармаша «Чотири «Мінська»» для читачів ZN.UA.