UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гриценко: якби у Порошенка не було кумівських зв'язків з Луценком, він би сидів у в'язниці

За словами Анатолія Гриценка, Петро Порошенко не повинен уникнути покарання за протизаконні дії.

Президент України Петро Порошенко вже пройшов би процедуру імпічменту і потрапив у в'язницю, якби у генпрокурора не було з ним родинних зв'язків, заявив кандидат у президенти Анатолій Гриценко в інтерв'ю "Радіо НВ". За його словами, він не повинен уникнути покарання за свої протизаконні дії.

"Якщо б зараз був прокурор, якому відкусили сотку і двохсотку урядового зв'язку і відкусили родинні або кумівські зв'язки з президентом, то вже Петро Олексійович пройшов би не тільки процедуру імпічменту, а вже сидів би в якійсь тюрмі, і нічого особистого до нього як до людини тут немає", - сказав Гриценко.

Він зазначив, що це питання відповідальності посадової особи, яка має діяти у відповідності з законом.

"І коли вона виходить за рамки закону, переходячи в категорію злочинної бездіяльності або мародерства, воно повинно відповідати так, як відповідав би будь-хто – я, ви і всі, хто нас слухають, Радіо НВ. Тоді тільки повірить, що це справедливо. Тому Петро Олексійович не повинен бігти після оголошення результатів голосування, і він не повинен уникнути відповідальності за це. Це буде, якщо хочете, "щеплення" всім наступним президентам і мені в тому числі. Ні винятку, всі повинні бути в рамках закону, і Порошенко так само", - додав Гриценко.

Нагадаємо, 25 лютого, команда журналістських розслідувань Bihus.Info, опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в "Укроборонпромі", до якої причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема, син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза.

З 2016 року вони продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні. Зокрема, як прокладку використовували підприємство Порошенка "Кузня на Рибальському", через яку провели 70 мільйонів гривень від угоди з Київським бронетанковим заводом.

Після публікації про махінації в оборонному секторі генпрокурор Юрій Луценко підтвердив той факт, що більша частина вузлів і агрегатів для української військової техніки поставляється контрабандою з Росії. При цьому він заявив, що "у часи війни, для воюючої країни це прийнятно".

26 лютого Національне антикорупційне бюро (НАБУ) відкрило справу за фактом масштабних розкрадань в оборонній сфері України. Розслідування розпочато за ч .5 статті 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Детальніше про корупційний скандал в "Укроборонпромі" читайте у статті Дмитра Менделєєва "Мародери країни відрубаних рук..." у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".