UA / RU
Підтримати ZN.ua

Freedom House: Тиск Кремля на Україну посилить прагнення українців до Європи

Директор правозахисної організації Freedom House Девід Кремер вважає, що Україна може і повинна бути ближчою до Євросоюзу, зберігаючи при цьому хороші зв'язки з Росією.

Тактика, яку Росія обрала щодо України абсолютно марна і дасть протилежний ефект. Про це заявив директор правозахисної організації Freedom House Девід Кремер, який раніше обіймав високу посаду у Держдепартаменті США.

За його словами, що дужчим буде тиск Кремля на Україну, то більше українці будуть прагнути до Європи.

Коментуючи питання, чи заступляться США за Україну у випадку, якщо Росія посилить тиск, Кремер зазначив: "США зацікавлені в тому, щоб Україна інтегрувалася в Європу, в Атлантичне співтовариство. У той же час ми "за" хороші відносини з Росією".

За його словами, Україна "може і повинна бути ближчою до ЄС, зберігаючи при цьому хороші зв'язки з Росією".

"Але Кремлю слід припинити політику, яку він веде. Коли піднімають газові питання, блокують український експорт до Росії. Така тактика давно застаріла і просто марна", - додав голова Freedom House.

Раніше радник президента Росії з питань розвитку інтеграції в рамках Митного союзу і Єдиного економічного простору Сергій Глазьєв заявляв, що якщо Україна підпише Угоду про асоціацію з Євросоюзом, то це буде означати порушення базового українсько-російського договору про дружбу і співробітництво.

Зазначимо, що за прогнозом міжнародного рейтингового агентства Standard&Рoor's, підписання угоди про асоціацію України і ЄС матиме позитивний вплив на показники торгівлі України в довгостроковому плані, проте негативні наслідки можуть виникнути в коротко- і середньостроковій перспективі, пов'язані здебільшого з реакцією Росії.

Раніше прем'єр РФ Дмитро Медвєдєв попередив, що партнерський режим з Росією в України закінчиться з асоційованим членством в ЄС, що ускладнить роботу українських експортерів. "Нехай продають свою продукцію до Європи, нехай спробують продати", - заявив Медвєдєв.

Нагадаємо, 18 вересня Кабмін схвалив проект Угоди про асоціацію з ЄС, давши старт внутрішньодержавним процедурам підготовки документа до підписання в листопаді. Угоду про асоціацію Україна-ЄС може бути підписано на саміті Східного партнерства у листопаді 2013 року у Вільнюсі. Після цього Москва неодноразово дозволяла собі досить категоричні висловлювання на адресу України. Так, Радник президента РФ Сергій Глазьєв заявив, що на Україну протягом півроку чекає дефолт, і розповів, як Росія її врятує. Він також наголошував, що Україні необхідно відмовитися від підписання Угоди про асоціацію з ЄС і приєднатися до Митного союзу.

"Соціологічні опитування українських соціологічних служб кажуть: 35% громадян віддають перевагу Європейському союзу і 40% - за Митний союз. Тому говорити, що всі, як один, за європейський вибір, це якийсь болючий самообман", - заявив Глазьєв.

Також у Кремлі не сприймають заявлене прагнення української влади йти і на Захід, і на Схід одночасно. Наприклад, прем'єр-міністр Росії Дмитро Медвєдєв назвав таку політику лукавством і прагненням "всидіти на двох стільцях".

Як відомо, Київ пропонує Москві взаємовигідне співробітництво в рамках Митного союзу (до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан), однак з урахуванням дії ЗВТ між Україною та ЄС. Українська сторона також зазначає, що не бачить підстав для припинення вільної торгівлі з СНД через асоціацію з ЄС. !zn

Читайте також:

S&P напророкувало Україні короткострокові негативні наслідки через реакцію Росії на асоціацію

Медвєдєв не знайшов зв'язку між євроінтеграцією України і складнощами у газовій сфері між Москвою і Києвом

Росія не бачить сенсу у тристоронніх переговорах про асоціацію: Україна вже все вирішила