UA / RU
Підтримати ZN.ua

Французько-російські ядерні відносини стають радіоактивними – Politico

Україна та кілька країн ЄС вимагають від Франції розірвати комерційні зв'язки з російським атомним сектором.

Тиск на Францію з вимогою повністю розірвати зв'язки з російським атомним сектором зростає в той час, як ЄС обмірковує свій останній пакет санкцій проти Москви. Про це йдеться у статті Politico.

У п'ятницю Європейська комісія зустрінеться з дипломатами з 27 країн-членів ЄС, щоб розпочати обговорення 11-го раунду санкцій проти Росії. Удар по російській державній ядерній компанії "Росатом" – питання, що викликає розбіжності в деяких країнах ЄС, які залежать від Росії в питаннях ядерного палива, – швидше за все, знову буде в центрі уваги.

Це означає посилення уваги до зв'язків Франції з "Росатомом", московською атомною компанією. Хоча значна частина комерційної співпраці була заморожена або призупинена в минулому році, французькі державні компанії продовжують підтримувати певні зв'язки з "Росатомом".

Це спонукає Україну та дипломатів з кількох країн ЄС закликати Париж розірвати всі зв'язки з "Росатомом", особливо з огляду на його роль у нагляді за окупованою Росією Запорізькою атомною електростанцією в Україні.

Читайте також: Німеччина закликала запровадити санкції проти атомної енергетики РФ

"Я впевнений, що Париж має моральний обов'язок заохочувати свої державні компанії розірвати зв'язки з «Росатомом»", – заявив минулого місяця в інтерв'ю POLITICO міністр енергетики України Герман Галущенко, додавши, що Київ хоче, щоб усі країни ЄС, які мають зв'язки з російською ядерною промисловістю, розірвали їх.

"Вся наша громадська увага була зосереджена на Німеччині, а не на Франції, – сказав дипломат з однієї країни ЄС, який говорив на умовах анонімності, – Тоді як я думаю, що якщо ви уважно подивитеся... вони теж не були найкращими учнями в класі".

"Париж повинен принаймні підтримати давні вимоги країн Балтії та Польщі щодо санкцій проти «Росатома», – написав минулого тижня у своєму твіттері Свен Гігольд, державний секретар міністерства енергетики Німеччини. – Ми спробуємо переконати Францію".

Наприкінці лютого США наклали санкції на "Росатом", і Вашингтон, і Лондон запровадили санкції проти деяких його керівників за "глибокі зв'язки з російським військово-промисловим комплексом".

Представник "Росатому" заявив POLITICO, що компанія "завжди дотримувалася думки, що ядерна енергетика повинна залишатися поза політикою".

Читайте також: Чому західні країни зволікають із санкціями проти «Росатому»

Попри сильний поштовх з боку деяких країн ЄС і Єврокомісії щодо накладання санкцій на керівників "Росатому" під час попередніх обговорень санкцій, ці зусилля зазнали невдачі частково через тиск з боку Угорщини, де "Росатом" відповідає за розширення своєї атомної електростанції "Пакш". Франція також чинить опір санкціям.

Хоча інші великі країни також не висловлювалися під час дискусій, дипломати з чотирьох країн ЄС стверджували, що Париж ховається за Будапештом у питанні ядерних санкцій.

"Оскільки Угорщина була дуже чіткою, дуже голосною, дуже помітною в цьому питанні, я думаю, що деякі інші країни, включаючи Францію... не мають потреби лобіювати свою позицію", – сказав один з дипломатів.

Міністерство закордонних справ Франції повідомило POLITICO: "Європейський Союз і його держави-члени не приймали санкцій, спрямованих проти цивільної ядерної енергетики", – додавши при цьому: "Франція і США ... продовжують співпрацювати з Росією в галузі ядерної безпеки і захисту".

Читайте також: Дефіцит бюджету Росії сягнув $25 млрд через падіння доходів від енергоносіїв – Bloomberg

Тісні зв'язки

"Для Франції «Росатом» – це перш за все клієнт", – сказала Валері Фодон, генеральний делегат Французького товариства ядерної енергії, додавши, що Париж не залежить від Росії в питаннях безпеки поставок.

Ядерні зв'язки Парижа і Москви, які сягають корінням часів Холодної війни, найбільш очевидні у відносинах між "Росатомом" і контрольованою державою компанією EDF, найбільшою французькою компанією, яка управляє ядерним флотом країни. У 2021 році вона підписала з "Росатомом" угоду про стратегічне співробітництво в галузі "зеленого" водню, а також спільну декларацію про розвиток науково-дослідницької співпраці.

Речник "Росатому" назвав це "взаємовигідним партнерством", яке є "драйвером розвитку як у сфері ядерної енергетики, так і наукових проєктів".

"Є напрямки, в яких ми взаємно розвиваємо наші відносини, наприклад, проєкти в третіх країнах, розвиток ядерного паливного циклу, обмін досвідом у розвитку ядерної безпеки", – сказав представник "Росатома".

Це не єдиний зв'язок. Коли "Росатом" будує атомну станцію за кордоном, він часто покладається на технології французьких компаній, зазвичай витрачаючи до 1 млрд євро на проєкт, сказав Фодон. Ці замовлення зазвичай включають системи управління і контролю від Framatome, мажоритарним власником якої є EDF.

Читайте також: РНБО ввела санкції проти атомної галузі Росії

У грудні 2021 року французька фірма також підписала угоду про стратегічне співробітництво з "Росатомом" для розширення співпраці у сфері виробництва палива та інших технологій. 

Framatome не коментує свої поточні контракти, але, посилаючись на угоду 2021 року, представник компанії сказав: "Все відкладено до наступного повідомлення", додавши, що Framatome "перегляне угоду, якщо і коли це буде доречно".

EDF відмовилася від коментарів.

Orano, французька фірма, що спеціалізується на ядерному паливі, яка частково належить державі, до кінця минулого року продавала Росатому відпрацьоване уранове паливо для повторного використання за межами Франції. Компанія заявила, що цей контракт "зараз врегульований", і вона "створила спеціальний процес моніторингу та попереднього схвалення діяльності", пов'язаної з будь-якими "російськими зацікавленими сторонами".

І хоча Франція не залежить від Росії в питаннях ядерного палива та безпеки постачання, минулого року вона купила у Москви збагачений уран на суму 359 млн євро, більш ніж утричі дорожче, ніж вона купила у 2021 році.

Це не єдиний така угода Заходу. Минулого року США купили у Росії збагаченого урану на 830 млн доларів. Москва також постачає паливо для реакторів у Болгарії, Чехії, Фінляндії, Словаччині та Угорщині.

Читайте також: "Ядерні" санкції проти РФ: що пропонує Україна і з чим можуть погодитися партнери

Зусилля з дезактивації

Ці тісні комерційні зв'язки призводять до закликів до дій з боку законодавців і дипломатів.

"Було б правильно, якби французький уряд, як і німецький, доклав значних зусиль, щоб ... припинити [ядерну] співпрацю доти, доки Путін не припинить війну проти України", – сказав Енгін Ероглу, німецький депутат Європарламенту від групи "Відродження", який активно виступає з російських ядерних питань.

У лютому Європейський парламент переважною більшістю голосів ухвалив резолюцію, що закликає до санкцій проти "Росатома". 

Хоча Франція не підтримала санкції проти "Росатому", вона заявляє, що працює над тим, щоб допомогти іншим країнам ЄС відійти від Росії в ядерній сфері, і країна заявила, що приєднається до будь-яких торговельних заходів.

"Принцип санкцій полягає в тому, що вони повинні завдати більше шкоди росіянам, ніж європейцям, – сказав високопоставлений чиновник французького міністерства енергетики. – Франція, зі свого боку, жодним чином не залежить від російського природного урану. Ми працюємо з нашими партнерами, які залежать від російського урану, щоб покласти край цій залежності".

Минулого тижня Франція також приєдналася до альянсу G7, "спрямованого на витіснення Путіна з міжнародного ринку ядерної енергії". Попри це, дипломати з п'яти країн ЄС заявили POLITICO, що французькі державні компанії несуть етичну відповідальність за повний розрив зв'язків з "Росатомом".

"Державні компанії мають моральний обов'язок розірвати зв'язки з Москвою", – сказав один з дипломатів, щоб уникнути "підтримки системи".