UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франція намагається переконати союзників запросити Україну до НАТО вже зараз

На думку міністра з європейських справ країни, це може стати політичним сигналом, попри тривалий шлях до членства.

Франція намагається переконати союзників НАТО в необхідності вже зараз запросити Україну до НАТО, заявив міністр з європейських справ Бенжамен Хаддад в інтерв’ю газеті Parisien.

«Запрошення – це перший крок, важливий політичний сигнал, який ми могли б дати вже зараз. Ми мобілізуємо зусилля, щоб переконати наших партнерів, навіть якщо сам процес вступу буде довгим і складним», – зазначив він.

Президент України Володимир Зеленський 16 жовтня представив у Верховній раді План перемоги, який включає п'ять основних пунктів та три секретні додатки. Ключовим пріоритетом для України, згідно з планом, є отримання запрошення до НАТО.

На початку жовтня новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що Україна має стати частиною альянсу, оскільки без її участі неможливо досягти сталої безпеки у Європі. 

Читайте також: Ніякого вступу до НАТО, тільки нейтральний статус – Лавров про Україну

Напередодні саміту НАТО у Вільнюсі в липні президент Франції Емманюель Макрон, який досі не вітав членство України, змінив думку і заявив, що Франція погодиться на вступ України в Альянс. Тим часом Берлін продовжує відкидати ідею схвалення конкретних планів щодо вступу для Києва.

У Білому домі заявили, що серед країн-членів НАТО наразі немає консенсусу щодо запрошення України.

Україна має перспективу отримати запрошення на членство в НАТО, погоджене Сполученими Штатами Америки, до 20 січня, коли завершується президентський термін Джо Байдена, пише в своєму матеріалі «Запрошення України до НАТО. Чи увірветься вітер змін у кватирку можливостей» оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко.