UA / RU
Підтримати ZN.ua

Естонія обрала нового президента

Президента в Естонії обирає парламент — Рійгікогу

Новим президентом Естонії за результатами голосування парламенту 31 серпня стає Алар Каріс, повідомляє естонське видання Err.

Алар Каріс був єдиним кандидатом на посаду. Його висунули депутати, які входять до правлячої коаліції Центристської партії та Партії реформ, їм належить 59 мандатів. Реформіст Сійм Каллас з Партії реформ не зміг взяти участь в голосуванні за станом здоров'я.

У першому турі Каріса підтримали 63, у другому — 72 парламентарія зі 101. Для перемоги потрібно було набрати 68 голосів.

Раніше Алар Каріс працював державним контролером, ректором Університету природних наук і Тартуського університету, директором Естонського національного музею.

Читайте також: Перед зустріччю Зеленського з Байденом експерти назвали передумови для успішного візиту президента України до США

Алар Каріс прийде на заміну Керсті Кальюлайд. В одному із серпневих інтерв'ю Кальюлайд заявила, що для вступу в Європейський Союз Україні знадобиться 20 років роботи над собою, а щоб вступити в НАТО, потрібно спочатку завершити війну в Донбасі.