UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт: Поспіхом відкритий чинною владою ринок землі — інструмент у руках великого бізнесу, який має на цю владу шалений вплив

Не можна віддавати життя за свою землю і не бачити, що її в тебе відбирає твоя ж держава. Це не про свободу, це про необізнаність суспільства і патріотичних еліт.

Поспіхом відкритий ринок землі є не благом, а інструментом у руках великого бізнесу. І сьогодні влада повністю глуха. Вона не реагує навіть на численні звернення селян заборонити продаж землі на час воєнного стану заявив в інтерв’ю ZN.UA один із авторів земельної реформи, перший фермер України (з 1987 р.) Іван Томич, з яким поспілкувалася редакторка відділу внутрішньої політики Інна Ведернікова.

«На початку земельної реформи влада свідомо не хотіла формувати ринок землі, що забезпечив би такий розвиток сільського господарства, який є у Польщі та інших європейських країнах. Усе робилося для того, щоб земля не стала основою життя селянина, а він не став повноцінним повноправним господарем на своїй землі», – розповів Томич.

Він додав, що за 33 роки Незалежності України понад 10 мільйонів гектарів землі різної власності розмили з рук в руки за допомогою корупційних систем. І Томич не вірить, що ця земля колись буде засвідчена. Тоді як паї, які отримали селяни, засвідчені та мають персоніфікованого власника. І саме ця обставина не дала можливості забрати цю землю.

Читайте також: Підставні громадські організації вбили реальні фермерські рухи та породили ворожнечу — експерт

«Саме тому фермерський рух та інші громадські і політичні рухи відстоювали продовження мораторію не тому, що мораторій був благом, а щоб не допустити біди. Але маховик запущено. Поспіхом відкритий чинною владою ринок землі — лише інструмент у руках великого бізнесу, який має на цю владу шалений вплив», – додав експерт.

І сьогодні, за словами Томича, в Україні немає людини, яка б особисто могла розв’язати питання. Він додав, що у 1997-1998 роках, коли колгоспна система впала в кризу, фермери зверталися до тодішнього президента Леоніда Кучми. І якийсь час це працювало.

«Сьогодні, на жаль, немає і такої можливості. Влада повністю глуха. Держава не відреагувала навіть на сотні офіційних звернень фермерів призупинити продаж землі на час дії воєнного стану. Так, народ розуміє цінність землі, а от у влади і великого бізнесу інші цінності», – додав Томич.

За словами експерта, він краще апелював би до наших сусідів у Європі, які в рамках переговорів про вступ України в Євросоюз мають відіграти важливу роль у стратегії розвитку українського аграрного сектору та сільських громад. Але головне, додав

Томич, потрібно звертатися до громадськості та людей, які сьогодні захищають Україну.

«Не можна віддавати життя за свою землю і не бачити, що її в тебе відбирає твоя ж держава. Це не про свободу, це про необізнаність суспільства і патріотичних еліт», – підсумував Томич.

Читайте також: Фермерські господарства та великі агрохолдинги можуть доповнювати один одного — експерт

Експерт вважає, що децентралізація та земельна реформа в Україні поступово пішли в різних напрямках. Це сталося тому, що коли в Україні 2015 року відкрили вікно можливостей для децентралізації, ні її автори, ні влада не розуміли, що для успіху реформи обов’язковими є антимонопольні та правові механізми.

А зараз, коли українська влада говорить, що фермерство в нашій державі – це важлива секція економіки, то вона цинічно бреше. Зокрема, влада маніпулює статистикою, в той час, як агрохолдингам належить 60–70% землі. При чому, за словами Томича, думки про те, що  наш агросектор не потрібно зводити до крафтового виробництва у сільському господарстві, є хибними.