UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ексдиректора департаменту держзакупівель МО хочуть врятувати від відповідальності, підставивши НАБУ – Шабунін

Антикорупційний активіст пояснив, чому справа щодо Хмельницького може розвалитися в суді.

Тим, що саме Служба безпеки України 1 лютого повідомила про підозру колишньому директору департаменту держзакупівель Міністерства оборони Богдану Хмельницькому, влада може намагатися врятувати його від відповідальності, при цьому підставивши Національне антикорупційне бюро України. Адже насправді НАБУ мала б розслідувати цю справу, зауважив голова правління громадської організації "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін у Telegram.

Він нагадав, що Хмельницького нещодавно звільнили з Міноборони на тлі скандалу навколо корупційних закупівель продовольства для військових – саме він підписав контракт, завдяки якому хотіли "розпиляти" близько 4 мільярдів гривень. У середу СБУ оголосила ексчиновнику підозру в розтраті понад 100 мільйонів гривень на придбанні неякісних бронежилетів. 

"І от тепер таку хорошу людину схоже вирішили врятувати від відповідальності, а за разом ще підставити НАБУ. При чому роблять це так, ніби бояться, щоб у справі не вийшли на когось вищого, ніж колишній замміністра чи керівник департаменту", – зазначив Шабунін.

Активіст пояснив, що Хмельницького підозрюють за частиною 5 статті 191 у розтраті більше ніж 100 млн грн державних коштів. Однак, згідно з законом, справи щодо розтрати грошей в таких великих сумах підслідні НАБУ, а не СБУ. 

Таким чином, розслідування вже повинно було перейти до детективів Національного антикорупційного бюро.

"Але підозри чомусь висувають працівники СБУ. При цьому усім правоохоронцям давно відома практика (хоч і абсудна) об'єднаної палати ККС Верховного Суду, за якою докази, отримані з порушенням підслідності, визнаються судами недопустимими. Тобто у суді такі справи просто розвалюються", – наголосив глава "ЦПК".

Читайте також: Керівник Департаменту держзакупівель Міноборони Хмельницький збрехав НАЗК та отримав адмінпротокол про корупцію

За словами Шабуніна, існує значний ризик, що тепер навіть передача справи в НАБУ не врятує ситуацію. Суд може не врахувати зібрані докази через порушення підслідності.

"Більше того, передача справ до НАБУ зараз лише підтвердить те, що СБУ та ОГП попіарилися на гучних підозрах, а всі юридичні проблеми перекидають на НАБУ. Те ж саме стосується і сьогоднішньої справи щодо податківців. Тільки тут замість СБУ піариться ДБР", – додав активіст.

Він пояснив, що ці справи мали відразу віддати НАБУ і САП, щоб за ними згодом було винесено вироки. Шабунін пообіцяв, що "Центр протидії корупції" буде слідкувати за ходом цих проваджень.

Нагадаємо, що раніше ZN.UA опублікувало угоду Міноборони на послуги організації харчування військових на 13 мільярдів гривень, підписану з фірмою зі статутним капіталом у тисячу гривень. Тобто спеціально була створена фірма-"прокладка".

Ціни в угоді вдвічі перевищують нинішні роздрібні у магазинах. Як "Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя", з усіма подробицями розповів Юрій Ніколов.