UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ексдепутат Сольвар мобілізувався до ЗСУ – Transparency International

Тим часом Апеляційна палата ВАКС знаходиться за крок до винесення рішення у його справі.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду  відклала до 26 червня розгляд клопотання про зупинення судового провадження щодо колишнього депутат Руслана Сольвара, якого обвинувачують у незаконному отриманні понад 360 тис. грн компенсації за винайм готельного номера, оскільки він, за словами адвоката, мобілізувався до лав Збройних сил України.

Як повідомляє громадська організація Transparency International Ukraine, захисник Сольвара на засіданні суду стверджував, що Сольвар отримав повістку на вулиці відразу після виходу з лікарні. І оскільки він лейтенант запасу, його начебто одразу відправили на фронт.

Суд вкотре вирішив відкласти розгляд справи Сольвара. Цього разу для з’ясування додаткових деталей щодо мобілізації обвинувачуваного.

«До вироку в його справі залишалося лише останнє слово обвинуваченого», - зазначили в TIU.

Читайте також: У Києві затримали ексдепутатку Верховної Ради, яка «заробляла» на медичних довідках для ухилянтів

Руслан Сольвар був депутатом Верховної Ради сьмого та восьмого скликань (з 2012 по 2019 роки). У листопаді 2014 року він отримав у користування номер у готелі "Київ" коштом державного бюджету у зв'язку з тим, що не мав власного житла у столиці. В березні 2017 року Сольвар отримав у спадщину квартиру в Києві, але  не сповістив про цей факт Управління справами Апарату Верховної ради та продовжив отримувати виплати з держбюджету.

У 2021 році ВАКС визнав депутата невинуватим у зловживанні владою. Однак у вересні 2022 році Апеляційна палата ВАКС визнала його винним, але не у зловживанні владою, а у зловживанні службовим становищем. Йому присудили три роки тюремного ув'язнення. Однак у грудні 2023 року Верховний Суд скасував тюремний вирок щодо Сольвара і відправив справу на новий розгляд в апеляцію ВАКС.

У квітні 2024 року колишнього депутата  відпустили під особисте зобов’язання, а попереднє судове засідання перенесли через його госпіталізацію.

Детальний аналіз цього кейсу читайте у матеріалі Володимира Гришка "Дорогий Руслан Сольвар" Чи могла корупція в судах та медзакладах допомогти ескнардепові уникнути в'язниці?" на ZN.UA.