UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джорджія Мелоні може стати ключовим лідером ЄС – The Guardian

Саме від її позиції, ймовірно, залежатиме можливість другого терміну для Урсули фон дер Ляєн.

В суботу Італія проголосувала на виборах до Європейського парламенту. Як пише The Guardian, ультраправа лідерка країни Джорджія Мелоні може виступити у ролі одного з лідерів Союзу.

Очікується, що перемогу на виборах здобудуть ультраправі партії – щонайменше чверть місць. Втім, центристський мейнстрім, як і раніше, за прогнозами, стане головною силою в парламенті ЄС. Попередні результати очікуються пізно ввечері в неділю.

Мелоні, яка була обрана на здебільшого зосередженій на проблемах імміграції платформі, у суботу поділилася у соціальних мережах відеозверненням, в якому наголосила, що її пріоритетами є захист кордонів Європи від нелегальної імміграції,  а також  захист реальної економіки та робочих місць.

Італія, яка у новому парламенті матиме 76 із 720 місць, може зіграти вирішальну роль у визначенні балансу сил у ЄС. 

Опитування свідчать про те, що партія Мелоні «Брати Італії» може набрати 27% голосів – порівняно з лише 6,4% на виборах до ЄС у 2019 році. Відтак  прем’єр-міністерка Італії може вирішити політичну долю глави Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн та отримання нею достатньої підтримки для забезпечення другого терміну.

Читайте також: Хто збереже владу у Європарламенті – прогноз Europe Elects

Питання про те, чи погодиться Європейська народна партія (ЄНП) фон дер Ляєн співпрацювати з ультраправими, ймовірно, стане вирішальним після голосування: фон дер Ляєн припустила готовність до співпраці ЄНП з ультраправими законодавцями, якщо вони є проєвропейськими, а не маріонетками Владіміра Путіна.

Голова Європейської комісії прямо виключила співпрацю з лідером французьких ультраправих Марін Ле Пен, чия партія «Національне об’єднання» (RN) також лідирує в опитуваннях у гонці за місця до ЄС, або з німецькою AfD. Правляча в Угорщині популістська партія Фідес виступає проти допомоги Києву, а прем’єр-міністр Віктор Орбан вважається найбільш проросійським лідером ЄС.

Водночас, фон дер Ляєн, схоже, більш спокійно ставиться до роботи з Мелоні та деякими колегами з групи Європейських консерваторів і реформістів (ECR). 

Читайте також: Італійський уряд "випадково" випустив марку на честь прихильника Муссоліні

«Я дуже добре працювала з Джорджією Мелоні, яка є явно проєвропейською», – сказала вона.

Соціалісти, ліберали та зелені, які стурбовані тим, що Мелоні може вимагати послаблення кліматичних заходів ЄС в обмін на підтримку президента Комісії ЄС, погрожували протистояти повторному призначенню фон дер Ляєн, якщо вона укладе будь-які угоди з ультраправими.

Водночас як зазначає професор міжнародних відносин в Університеті Джорджії Кас Мудде, попри те, що ультраправі отримають доволі багато місць, їхній політичний вплив, швидше за все, знову буде значно меншим за їх електоральну вагу.