UA / RU
Підтримати ZN.ua

До НАТО має інтегруватися вся Україна, а не лише підконтрольні території — президент ПА НАТО

Конноллі сумнівається, що Київ отримає запрошення до Альянсу до кінця терміну Байдена.

Президент Парламентської Асамблеї НАТО та конгресмен США Джеррі Конноллі заявив, що до Альянсу має інтегруватися вся Україна, а не лише території, підконтрольні українському уряду. В інтервʼю "Радіо Свобода" він висловив сумнів, що Київ отримає запрошення до Альянсу до кінця президентського терміну Джо Байдена.

"Я, звичайно, думаю, що президент Байден із симпатією поставився – і ставиться – щодо українських устремлінь, включно з членством в НАТО... Але чи вдасться він до конкретних дій без консультацій з іншими союзниками по НАТО – це було б неможливим. І знову ж таки – він сфокусований на пріоритетах. А найпершим пріоритетом є завершення насильства, що його здійснюють росіяни на українських територіях", — заявив Конноллі.

Читайте також: У НАТО вважають "недоречною" пропозицію Зеленського замінити військових США у Європі на солдатів ЗСУ

Він додав, що зараз НАТО має бути зосередженим на пріоритетній цілі. За його словами, це підтримка України, аби вона могла виграти у війні проти Росії. 

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 16 жовтня оприлюднив план перемоги. Першим його пунктом є запрошення України в НАТО до закінчення війни. 

Раніше французька газета Le Monde повідомляла, що США не проти запросити Україну до НАТО. Як пишуть журналісти, процес цього можуть розпочати у разі перемоги віцепрезидентки Камали Гарріс на виборах у листопаді. 

Чому трохи прочинилося вікно можливостей і якими є перспективи України — читайте в статті Володимира Кравченка "Запрошення України до НАТО. Чи увірветься вітер змін у кватирку можливостей".