UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати "Опоблоку" почали новий наступ на закон про українську мову

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про скасування "мовного закону".

У Верховній Раді у вівторок, 16 липня, зареєстрували законопроєкт про визнання таким, що втратив чинність, закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який більш відомий як "мовний закон".

Авторами проєкту закону №10459 є члени фракції "Опозиційного блоку" у ВР VIII скликання Вадим Новинський, Олександр Вілкул та Євген Мураєв.

Зараз тексту законопроєкту на сайті парламенту немає. Однак у повідомленні на сайті політсили стверджується, що "мовний закон" нібито порушує вимоги Конституції України та ратифіковані Україною Рамкову конвенцію Ради Європи про захист національних меншин та Європейську хартію регіональних мов в частині гарантій розвитку російської та інших мов нацменшин і в частині заборони дискримінації.

Колишні "регіонали" також вважають, що закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" було прийнято "з грубими порушеннями".

Зазначимо, відповідний закон закріплює статус української мови як основної у держустановах, суспільстві, освіті, медицині та медіа. Зокрема, упродовж трьох років зобов'язує держслужбовців вивчити українську. Водночас він не обмежує вільного приватного спілкування російською та мовами інших національних меншин.

А згідно із законом "Про освіту", діти можуть отримувати дошкільну та початкову освіту мовою нацменшини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову. З 5-го класу діти починатимуть навчатися державною мовою, а мову національної меншини вивчати як окрему дисципліну.

Нагадаємо, 16 липня в Україні набули чинності основні положення закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Відсьогодні вся політична агітація кандидатів у депутати на телебаченні, радіо, в інтернеті та ЗМІ має проводитися українською мовою.

25 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому закон про забезпечення функціонування української мови як державної, згідно з яким українська мова затверджена як основна у функціонуванні в держустановах і суспільстві. Зокрема, для регулювання закону пропонується ввести штрафи для депутатів, чиновників і всіх посадових осіб, які не використовують державну мову на роботі.

Категорично проти прийняття закону виступили фракції "Опозиційний блок" і "Відродження". Вони також спробували заблокувати підписання закону про українську мову. За кілька днів до дострокових парламентських виборів реєстрація відповідного законопроєкту має на меті мобілізацію проросійського електорату "Опоблоку".