UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутат сейму Литви Зінгеріс: «Якщо Україна не переможе у війні за демократію, то й демократичний світ не переможе»

Емануеліс Зінгеріс заявив, що Литва буде разом з Україною до кінця у війні за демократію.

Якщо Україна не переможе у війні за демократію, то й демократичний світ також не переможе. Про це, виступаючи у Верховній Раді України, заявив член комітетів у закордонних справах та справах Європи сейму Литви Емануеліс Зінгеріс.

«Ми будемо разом з вами до кінця цієї війни за демократію. Якщо ви не переможете, то і демократичний світ не переможе. Ми сьогодні прибули сюди, аби бути з вами, аби ви зрозуміли, якщо буде переможена незалежність України, то буде переможена демократія й балтійських країн і це перетвориться на диктаторство… Ми заявляємо, що стоїмо разом до того моменту, поки Україна не буде незалежною повністю. Ми будемо боротися у всіх можливих парламентських напрямках», – заявив Зінгеріс.

Він згадав, що президент РФ Владімір Путін заявляє, що проти вступу України в НАТО. Зінгеріс назвав це війною проти вільного вибору, а також війною проти обраного Українською державою напрямку. Він додав, що Литва бажає Україні вступити до Північноатлантичного Альянсу.

Читайте також: РФ не може отримати згоду на вето щодо вступу України в НАТО - заступник голови сейма Литви

Наприкінці 2021 року РФ передала США та НАТО свої вимоги щодо гарантій безпеки в Європі, ключовою з яких було нерозширення НАТО на схід. У січні Москва отримала відповідь на свої вимоги: США та НАТО заявили, що альянс дотримуватиметься політики «відкритих дверей», але висловили готовність до діалогу з контролю над озброєннями.

Раніше представниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що Москва не прийматиме відповіді Євросоюзу та НАТО на так звані «гарантії безпеки». За її словами, така «колективна відповідь» нагадує «кругову поруку».

Нагадаємо, 26 січня державний секретар Ентоні Блінкен заявив, що США у відповідь на пропозиції Росії щодо безпеки передали їй свою оцінку цих пропозицій. Згодом про готовність відповіді НАТО повідомив генсек Альянсу Єнс Столтенберг. 10 лютого листа у Москву відправив і Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

Чи готові американці і європейці пожертвувати Україною задля поліпшення відносин із Росією? Наскільки важливо для них підтримати Україну? Чи згодні вони послати війська на захист нашої країни у разі нового російського вторгнення? Чи хочуть бачити Україну в ЄС і НАТО? Відповіді на ці та інші запитання дало розлоге соціологічне дослідження, недавно проведене у США, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Франції, Польщі. Його результати аналізує Тетяна Силіна у статті «Чи готовий Захід захищати Україну від Путіна? Що кажуть у шістьох провідних країнах».