UA / RU
Підтримати ZN.ua

Деокупація Криму є топ пріоритетом зовнішньої політики України – Джапарова

Еміне Джапарова назвала найгостріші проблеми півострова, які виникли через російську окупацію.

Деокупація Кримського півострова є топ пріоритетом зовнішньої політики України. Про це під час форуму “Україна 30. Міжнародна політика” заявила заступниця голови МЗС Еміне Джапарова.

“Деокупація Криму є топ пріоритетом зовнішньої політики України. Яким став Крим сьогодні? Найбільш гострі проблеми створені окупаційною російською владою в таких сферах: безпрецедентна мілітаризація, масові порушення прав людини, переслідування релігійних спільнот і ПЦУ, мусульман Криму, порушення норм міжнародного гуманітарного права і зокрема заміщення населення окупованої території громадянами РФ, перетворення Криму та навколишніх вод на свій військовий форпост в Азово-Чорноморському регіоні”, - зазначила Джапарова.

Читайте також: Джапарова про "Кримську платформу": "Вдалось сформувати ядро міжнародної коаліції, склад якого постійно зростає"

Нагадаємо, представник резидента в АРК Антон Кориневич заявив про те, що Кримська платформа є пріоритетним інструментом з деокупації півострова в контексті міжнародної політики. Він також заявив про те, що робота з людьми та реінтеграція українських громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях має бути пріоритетом для всіх державних органів, що працюють з питаннями Криму. 

Зазначимо, що саміт Кримської платформи відбудеться 23 серпня. Основна місія ініціативи - вивести тему Криму на більш високий рівень, щоб привернути увагу міжнародної спільноти до його проблем. "Кримська платформа" буде працювати на кількох рівнях. Перший - найвищий політичний рівень, до якого приєднаються глави іноземних держав та урядів. Другий - рівень керівників зовнішньополітичних відомств і міністрів оборони. Третій - міжпарламентський рівень. І четвертий - рівень неурядових експертів.

Детальніше про те, навіщо Україна ініціювала створення Кримської платформи читайте у статті Еміне Джапарової "Локомотив деокупації Криму".