UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данілов назвав «пріоритетне завдання» України

Монополії олігархів загрожують існуванню України як держави, вважає секретар РНБО.

Ліквідація олігархічної системи є пріоритетним завданням України, вважає секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов. Таку думку він висловив на форумі Ялтинської європейської стратегії-2021 (YES).

«Ліквідація олігархічної, кланової, монопольної, корумпованої системи, яка сьогодні, на превеликий жаль, ще існує в Україні - це для нас завдання номер один. Якщо ми цього не зробимо, сусіди, які постійно із сокирою стоять біля наших дверей і нею розмахують, користуватимуться цим і буде продовжуватися ця ситуація. І, коли ми говоримо про 30 років незалежності України - це може для нас дуже трагічно закінчитися», - заявив Данілов.

На думку секретаря РНБО нинішні олігархи «маскуються», прагнучи зробити так, щоб їх перестали називати олігархами. Домогтися цього просто, вважає Данилов: «Для початку перестати впливати на політику через гроші. Це фундаментально важлива річ. По-друге, потрібно припинити корумпувати наших чиновників. Третє: потрібно перестати займатися монополізмом».

На думку Данілова, некоректно порівнювати наших олігархів з бізнесменами, які засновували Google: «Наведу приклад. YES конференція вперше пройшла в липні 2004 року, а в червні 2004-го відбулися деякі події – приватизація «Криворіжсталі». (...) Так народжувалася олігархія».

Як приклад впливу олігархів Данілов навів мораторій на продаж землі. На думку секретаря РНБО, олігархи є обережними і «чемними» людьми, які працюють на власну перспективу.

«Десятки років в Україні саме латифундисти, яким потрібен був час, щоб накопичити свої земельні банки, користувалися можливістю, корумпували нашу Верховну Раду і вона постійно відмовляла в питанні вільного продажу землі», – говорить він.

На думку Данілова, саме відсутність вільного продажу сільськогосподарської землі зіграла роль у становленні олігархічної системи в Україні.

«Ми маємо вже щонайменше два-три олігархи в аграрній сфері, які побудували свою систему завдяки тому, що наше законодавство (...), наші депутати сказали: ні, ви не можете розпоряджатися своєю власністю, ви повинні бути такими нібито власниками із забороною розпорядження своєю власністю», - зазначив він.

За словами Данилова, якщо РНБО на чолі з президентом зараз не займеться ліквідацією олігархічної системи, то з часом перед Україною постануть великі виклики.

«Зараз ідеться не про людей, а про нашу державу», - додав він.

Читайте також: Понад 1200 правок: що депутати хочуть змінити в законопроєкті про олігархів

Напередодні спікер Верховної Ради Дмитро Разумков направив законопроєкт «Про олігархів» на експертизу до Венеціанської комісії. Надіслати документ на експертизу попросили омбудсвумен Людмила Денісова та чотири опозиційні депутатські фракції.

1 липня Верховна Рада 275 голосами «за» ухвалила за основу президентський законопроєкт №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». Примітно, що голоси за президентську ініціативу дали пов’язані із олігархом Ігорем Коломойським «Довіра» і «За майбутнє» (по 18 голосів).

Проєкт закону містить грубі порушення, зокрема, наділяє президента та РНБО не передбаченими Конституцією України повноваженнями, свідчить висновок Головного науково-експертного управління Апарату ВР. Спікер парламенту Дмитро Разумков наголошував на тому, що проєкт закону потребує доопрацювання.

ZN.UA пильно стежить за перебігом деолігархізації і першим інформує читачів про ключові події на цьому напрямку. Аби глибше розібратися у темі, радимо прочитати наступні статті: