UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість українців, що виїхали за кордон через війну, хочуть повернутися — Лібанова

Однак такі наміри висловлюють люди в стресовому стані та на неймовірній хвилі патріотичного єднання. 

З початку повномасштабної війни з Росією перетнули кордон близько 2,7 млн людей, переважно мами з дітьми. За словами директорки Інституту демографії та соціальних досліджень ім.Птухи НАН України Елли Лібанової, вони діляться на дві групи: ті, що тікають від війни, та ті, хто скористався можливістю виїхати до більш заможних країн.

"Не думаю, що варто намагатися повернути людей із другої групи, вони вибрали саме таку долю. Натомість, безперечно, необхідно прагнути максимального повернення мам із дітьми, а не отримати після війни масовий виїзд за кордон їхніх чоловіків. Наразі, за різними оцінками, прагнуть повернутися до України від 60 до 90%", - каже пані Елла.

Однак, варто зважати на те, що "такі наміри висловлюють люди в стресовому стані та на неймовірній хвилі патріотичного єднання". Експертка додає: буде добре, якщо повернеться хоч частина. І до цього їх може заохотити:

Читайте також: ООН: У Європі зараз найгірша криза біженців з часів Другої світової війни

Більше про спроби оцінити масштаби міграції українців читайте у статті Елли Лібанової "Війна з Росією: як дати роботу біженцям і що робити після".