UA / RU
Підтримати ZN.ua

АП розіслала депутатам "темники" з аргументами на користь е-декларування для антикорупціонерів - ЗМІ

В свою чергу, в Адміністрації президента заявили, що жодних темників нікому не надсилають.

Адміністрація президента підготувала та розіслала депутатам БПП "темники", що стосуються аргументації на користь розширення е-декларування на антикорупційні громадські організації.

Про це повідомляє "Українська правда", яка отримала в своє розпорядження відповідні документи. Зокрема, в "темниках" вказується, що особи, які беруть участь в реалізації в Україні відповідних програм міжнародної допомоги, в роботі громадських об'єднань та інших некомерційних спільнот, які ведуть діяльність щодо запобігання і протидії корупції "мають вирішальний вплив на формування державної політики і на діяльність ключових органів щодо запобігання та протидії корупції".

Наголошується, що сьогоднішні представники громадськості – це "завтрашні політики".

В той же час, в АП аргументують необхідність прийняття таких поправок тим, що останнім часом "тали непоодинокими випадки звинувачень у недоброчесності окремих знакових представників громадських організацій".

Електронне декларування доходів представників ГО, згідно з поданими документами, має нібито мінімізувати спекуляції навколо майнового стану і конфліктів інтересів подібних осіб.

Відзначається також, що нові правила будуть поширюватися тільки на керівників ГО і не торкнуться їх рядових членів.

Підкреслюється, що вводячи е-декларування для лідерів неурядових ГО, Україна "використовує передовий досвід держав-членів ЄС, а також США, де керівний склад неприбуткових організацій має оприлюднити свої доходи.

В Адміністрації президента, в свою чергу, заперечують свою причетність до даного документу.

"Жодних темників Адміністрація президента України не надсилає", - заявили в АП у відповідь на прохання журналістів прокоментувати документ.

В той же час, "Українська правда" стверджує, що у властивостях одного з файлів розсилки АП, який опинився у розпорядженні журналістів вже після коментаря, автором вказано Єлісєєва Костянтина Петровича. Особа з таким ім'ям, як нагадують журналісти, працює на посаді заступника глави АП, відповідаючи за міжнародну політику.

Читайте також: Чи може комп'ютерна платформа зупинити змову і корупцію?

Нагадаємо, що 23 березня Верховна Рада внесла зміни у ст. 3 закону "Про запобігання корупції". Президентський законопроект підтримали 268 народних депутатів.

Спочатку законопроект був направлений на звільнення солдатів і молодших офіцерів від подачі е-декларацій. Проте під час розгляду у другому читанні у законопроект були внесені суттєві правки.

Зокрема, закон зобов'язує подавати е-декларації представників антикорупційних організацій. При цьому була відхилена поправка, яка зобов'язує подавати е-декларації редакторів і засновників ЗМІ.

Наступного дня голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв ініціював скасування даних правок, але за проект його постанови проголосували лише 46 парламентаріїв.

Напередодні, 27 березня, президент України Петро Порошенко підписав закон, що звільняє військовослужбовців рядового і молодшого начальницького складу від подачі е-декларацій, яким також водитися обов'язкове декларування для представників громадських організацій.