UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВРП часто погоджує відставку суддів, які хочуть уникнути кваліфікаційного оцінювання – Тіньовий звіт

Також відставку іноді погоджують суддям, щодо яких подані дисциплінарні скарги.

Українські судді часто йдуть у відставку, яку їм затверджує Вища рада правосуддя, аби уникнути кваліфікаційного оцінювання чи відповідальності через подану на їх адресу дисциплінарну скаргу, йдеться у доповіді «Тіньовий звіт до Звіту Єврокомісії щодо України у 2023 році», підготовленому низкою громадських організацій.

Аналітики громадських організацій  «Лабораторія законодавчих ініціатив», «Адвокат майбутнього» та Асоціація правників України, які працювали саме над розділом «Верховенство права», зазначають, що безумовним прогресом у 2023 році стало відновлення роботи Вищої ради правосуддя, але до її діяльності є деякі питання. Зокрема до використання інструменту звільнення у відставку для уникнення кваліфікаційного оцінювання.

«Тобто суддя через «хворобу» ігнорує всі спроби Вищої кваліфікаційної комісії суддів провести з ним співбесіду в межах процедури кваліфікаційного оцінювання, натомість на засідання ВРП щодо звільнення такого судді у відставку він/вона з’являється і здебільшого таку відставку отримує», - вказують аналітики.

Зазначимо, що в разі відставки, а не звільнення через дисциплінарні порушення чи встановлення невідповідності внаслідок кваліфікаційного оцінювання, судді зберігають свій статус, а також мають право на високе пенсійне забезпечення.

Також експерти зафіксували випадки, коли судді намагалися звільнитися за заявою про відставку у зв’язку із поданням до ВРП дисциплінарних скарг, намагаючись уникнути у такий спосіб притягнення їх до дисциплінарної відповідальності. У частині випадків ВРП все ж ухвалювала рішення про звільнення судді з посади на цій підставі, а в частині розгляд заяви про відставку зупинявся до розгляду дисциплінарних скарг по суті.

Читайте також: Члени ВРП не несуть відповідальності за затягування дисциплінарних скарг щодо суддів

Фахівці вказують, що для спрощення роботи ВРП та уникнення неоднозначних висновків щодо суддів до законодавства слід внести зміни, які б передбачали:

Також аналітики вказують на необхідність прийняти Єдині показники для оцінки доброчесності та професійної етики судді чи кандидата на посаду судді.

Читайте також: Вищу раду правосуддя може чекати новий колапс наступного року

ZN.UA у рамках спільного проєкту з Лабораторією законодавчих ініціатив публікує серію новин з «Тіньового звіту», створеного коаліцією громадських організацій – Лабораторія законодавчих ініціатив, Transparency International Ukraine, Центр прав людини ZMINA, Адвокат майбутнього та Асоціація правників України – у якому наведені результати аналізу поточного стану справ, досягнутого Україною прогресу або наявних проблем у сферах верховенства права, боротьби з корупцією та захисту основоположних прав і свобод людини.

Розділ «Верховенство права» підготували спільно Лабораторія законодавчих ініціатив, ГО «Адвокат майбутнього» та Асоціація правників України.

Керівник сектору верховенства права та боротьби з корупцією Представництва ЄС в Україні Манфредас Ліманта під час презентації «Тіньового звіту» зазначив, що в ЄС його використовуватимуть для скринінгового звіту та під час формування дорожньої карти реформ у сфері верховенства права України.