UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова ВРП розповів, чи можна побороти клани в судовій системі

На думку Григорія Усика, треба удосконалювати систему обрання делегатів на з’їзд суддів.

Судова система – це клани, з якими завжди домовляється влада. І цих домовленостей важко буде уникнути навіть, якщо членів Вищої ради правосуддя обиратимуть онлайн. Що з цим робити в інтерв’ю ZN.UA розповів очільник ВРП Григорій Усик, з яким поспілкувалась Інна Ведернікова.

Зазначимо, що за законом, десять членів ВРП обирають на з'їзді суддів. Як стверджують джерела ZN.UA, на останні вибори з’їзду суддів впливали саме заступник керівника ОПУ Андрій Смирнов та ексочільник Верховного Суду Всеволод Князєв, підозрюваний у хабарництві. Отже, клани обирають половину членів Вищої ради правосуддя, а потім ВРП "забезпечує" незалежність, доброчесність і дисциплінарну превенцію судової системи. Це замкнене коло.

Як його розірвати, щоб до ключової інституції приходили чесні люди, а не ті, кого делегують через Ківалова, Портнова чи Моніча? – запитала журналістка.

"Треба удосконалювати систему обрання делегатів на з’їзд суддів, щоб у ньому брали участь не лише представники колективів суддів, а всі судді, – відповів голова ВРП. – Не можна стригти всіх під одну гребінку і не можна змінювати вимоги Конституції. Це загальна європейська і міжнародна практика, коли у складі рад правосуддя має бути не менш як половина суддів. Це демократія і принципи суддівського врядування".

Читайте також: Голова ВРП вважає, що конкурси мають сенс тільки з працюючим механізмом невідворотності покарання

Водночас Усик підтвердив, що й у такому разі домовленостей ніхто не виключає, навіть якщо піти на дистанційне голосування.

"Це все залежатиме від свідомості суддів, від того, чого вони хочуть. Якщо сформована ВККС зуміє пустити у судову систему нову кров, то туди прийде більшість тих, хто хотітиме тих змін. Якщо ні, то знову все можливо. У нас зараз глобальний перелом, як завгодно можна назвати цей історичний момент, але ми з цієї війни маємо вийти в іншому стані, з іншим баченням розвитку своєї країни та перш за все її судової системи. Насправді в нас уже немає кланів як таких. Є вплив на певних людей, але це вже не клани. Тому що працює антикорупційний блок, змінилася система добору суддів. Хоча, аби якомога швидше заповнити дві тисячі вакансій у судовій системі, що утворилися за час відсутності ВККС, треба скоротити процедуру добору", – підсумував голова ВРП.

Нагадаємо, нещодавно Вища рада правосуддя обрала склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Процедура відбору була максимально прозорою, однак до складу ВККС не потрапив ніхто з громадських діячів, а також колишній її член Андрій Козлов, який міг би зберегти інституційну пам’ять органу. Григорій Усик також пояснив, чому так сталося.