UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коли краще лягати спати

Фахівець із нейронауки розповів, скільки має тривати повноцінний сон.

Україна сьогодні о 4 ранку перейшла на зимовий час. Нестача сну та його погана якість негативно впливають на організм людини. Краще засинати в період із десятої вечора до четвертої ранку. Це найцінніший час для сну, вказує кандидат біологічних наук, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи та школи "Майбутні", співавтор та керівник методології "Змінотворці", фахівець із нейронауки Петро Чорноморець в інтерв'ю редакторці відділу освіти та науки ZN.UA Оксані Онищенко.

"Це не означає, що достатньо спати шість годин, повноцінний сон має тривати вісім-дев’ять годин, але якщо захопити цей час, це буде корисно для організму", - наголошує біолог.

Читайте також: Чому вдома потрібно завжди тепло вдягатися

За його словами, на період з 22 години вечора по 4 годину ранку припадає пік вироблення мелатоніну в темряві під час сну.

"Але тут треба без фанатизму, бо якщо людина є «совою», то краще нехай уже лягає опівночі й спить вісім годин. А от лягати спати о четвертій ранку, а прокидатися о тринадцятій точно не треба, це не дуже здорова історія", - пояснює експерт.

Фахівець із нейронауки повідомляє, що від світла залежить ритміка сну.

"Тому можна, в принципі, й лягати о четвертій ранку та вставати о першій годині дня, якщо маєш цупкі блекаут-штори, які не пропускають світло, й штучне освітлення, яке вмикаєш собі, коли хочеш мати день. Тобто ти умовно створюєш обставини, що живеш в Києві, але світловий день у тебе — як у Нью-Йорку. І це теж буде окей", - додає він.

Читайте також: Чому ми "залипаємо" в соцмережах під час стресу

 Чорноморець також розповів, що потрібно робити людям, коли освітлення взимку недостатньо та, як воно впливає на наш організм.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!