UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як врятувати настрій взимку. Єдиний спосіб

Біолог пояснив, як проживати свої емоції.

Кандидат біологічних наук, співавтор та керівник методології "Змінотворці" викладач Києво-Могилянської бізнес-школи та школи "Майбутні"фахівець із нейронауки Петро Чорноморець в інтерв'ю редакторці відділу освіти та науки ZN.UA Оксані Онищенко розповів, як прожити негативні емоції, щоб вони не накопичувалися.

 "Тут будуть корисними будь-які емоційні дії: кричати, кидатися речами, матюкатися, плакати, бити щось, рвати, ламати. Але є нюанс: якщо в тебе, крім накопичених емоцій, є ще й втома, то нічого цього ти не зробиш, у тебе просто не буде сил", - пояснює біолог.

Читайте також: Чому ми "залипаємо" в соцмережах під час стресу

За його словами, проживання емоцій є дуже ресурсозатратною справою, а не відпочинком. 

 "При втомі ж треба лежати й нічого не робити, хіба що періодично розслаблятися, спостерігати за природою, гуляти, а також смачно й добре їсти", - зазначає він.

Фахівець із нейронауки вказує, що виходить замкнене коло: у людини  одночасно накопичилися як емоції, так і втома. На його думку, щоб з ними впоратися, потрібні взаємно протилежні рішення.

Читайте також: Як відпочивати на вихідних, щоб відпочити

"Коли я був у такому стані, то проживав емоції маленькими сетами: більшість часу лежав і залипав у гаджети, але періодично вставав за будильником і йшов дивитися на щось гарне, щоб трошечки відгальмуватися, — наприклад, на квіти. Потім це мене починало бісити, йшов додому, кричав, матюкався, знову залипав у гаджети. І так десятки ітерацій щодня впродовж тижня. Поступово десь під кінець тижня починає попускати", - додає Чорноморець.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!