UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні майже 230 тисяч школярів мають статус ВПО. І з 1 вересня на таких учнів та їх батьків може чекати «сюрприз»

Зокрема, МОН готує наказ про дистанційне навчання, який вплине і на таких учнів.

В Україні сьогодні майже 230 тисяч школярів мають статус внутрішньо переміщених осіб, про що повідомило Міністерство освіти та науки у відповідь на запит ZN.UA. І зараз відомство працює над наказом №850 щодо дистанційного навчання. Документ наробив галасу зараз, а з 1 вересня може зробити «сюрприз» дітям ВПО та їхнім батькам.

«Станом на 21.06.2024 за даними системи  АІКОМ (автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту ред.) – 229 323 школярів по всій Україні мають статус ВПО», – йдеться у відповіді МОН.

При цьому у відомстві хочуть змінити організацію навчання для таких учнів та стимулювати їх навчатися за новим місцем проживання очно, а не в рідній школі дистанційно. Зокрема, наказ №850, який МОН спочатку підготувало, а потім через критику відкликало на доопрацювання, передбачає лише три випадки, коли дитина зі статусом ВПО зможе далі навчатися дистанційно:

В іншому разі дитину доведеться відрахувати з дистанційного навчання.

Читайте також: Ми сьогодні маємо більше ніж півмільйона дітей, які навчаються дистанційно – Лісовий

Це означає, що батьків можуть позбавити права обирати школу та форму навчання їхньої дитини. А це суперечить Закону «Про освіту» (статті 6, 55) і дискримінує дітей ВПО, адже тільки для них запропоновано такі обмеження.

До слова, наказ також пропонує, аби діти з тимчасово окупованих територій перейшли на екстернатну або домашню форму навчання. 

Детальніше про зміни, які передбачає документ, а також про те, чому надії на його суттєву зміну після доопрацювання мало, читайте у статті Оксани Онищенко «Наказ-невидимка. Чому МОН хоче ліквідувати дистанційне навчання?».