UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт: Кожен третій шестикласник і кожен третій восьмикласник завжди або майже завжди нервуються, коли думають про математику чи українську мову

Цього року у загальнодержавному анкетуванні взяли участь понад 10 тисяч школярів із 225 шкіл усіх регіонів (окрім Севастополя та АР Крим) і всіх типів навчальних закладів.

У межах "Загальнодержавного моніторингового дослідження якості освіти у закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану", яке проводить Державна служба якості освіти стало відомо, що, зокрема, кожен третій учень 6 та 8 класів нервуються, коли думають про математику чи українську мову. Про це у статті "Під мікроскопом. Що показав моніторинг якості шкільної освіти?" розповіла редакторка відділу освіти та науки ZN.UA Оксана Онищенко.

"Анкетування школярів виявило тенденцію: кожен третій шестикласник і кожен третій восьмикласник завжди або майже завжди нервуються, коли думають про математику чи українську мову. Разом з тим чимало шестикласників зазначили, що учитель завжди або майже завжди каже їм, що у них все виходить добре: на уроках математики — 73%, на уроках мови — 63%. У восьмикласників дещо краща картина: 80% сказали, що їх хвалять на уроках математики, і 77% — на уроках мови", – зазначила Онищенко.

Авторка підкреслила, що анкети школярів показали, наскільки вони вмотивовані до навчання.

"Тішить, що тих, кому подобаються уроки математики й мови, значно більше, ніж тих, хто від них не в захваті. Але є й ті, хто не просто їх не любить, а хоче, щоб таких уроків узагалі не було. І особливо боляче бачити, що це стосується уроків української мови", – додала вона.

Читайте також: Експерт: Згідно з результатами моніторингу якості шкільної освіти, більшість школярів виконали завдання тестів на середньому рівні

Раніше міністр освіти Оксен Лісовий, презентуючи реформу старшої школи, заявив, що з 2027-го школярі в Україні навчатимуться 12 років та діятиме профільна середня освіта, коли учні зможуть обирати профіль залежно від уподобань. За його словами, важливо, щоб діти мали кращу підготовку перед вступом до університету. Водночас в системі вищої освіти планується скорочення бакалаврату.