Повномасштабне вторгнення Росії завдало серйозної шкоди українській економіці, що спричинило подорожчання навіть найпопулярніших продуктів.
Цього року подорожчання більшості продуктів помітно прискорилося через фактори, які прямо чи опосередковано пов'язані з російським вторгненням, пише «Фокус».
За версією Агроцентру KSE в рейтингу продуктів, що найбільше подорожчали, в 2022 році місця розподілилися наступним чином:
- цибуля ріпчаста: 138%
- морква: 135%
- яйця курячі категорії С1: 76%
- крупа гречана: 55%
- свинина: 42%
- крупа вівсяна: 38%
- пшоно: 34%
- цукор: 33%
- сметана жирністю до 15% включно: 31%
- масло вершкове жирністю до 82,5% включно: 30%
- молоко пастеризоване жирністю до 2,6% включно: 24%
- макаронні вироби з м'яких сортів пшениці: 21%
- хліб житній, житньо-пшеничний: 19%
- птах (тушки курячі): 19%
- олія соняшникова: 16%
- батон: 15%
- картопля: 12%
- борошно пшеничне: 10%
- яловичина (1 категорії): 6%
У грудні зростання цін на продовольство не зупиниться - на цей період припадає традиційне подорожчання окремих продуктів під впливом сезонних факторів та святкового сплеску споживання.
Аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Валентин Литвинов нагадав, що у грудні минулого року найбільш відчутно подорожчали такі продукти:
- капуста білокачанна: 77%
- буряк: 45%
- морква: 45%
- цибуля ріпчаста: 24%
- яйця курячі категорії С1: 18%
На думку експерта, цього року ціни на овочі будуть стабільні завдяки гарному врожаю, але за умови продовження ракетного терору, з великими проблемами можуть зіткнутися переробники м'ясо-молочної продукції та виробники товарів, які потребують спеціальних умов зберігання. Тобто не можна виключати перебоїв з поставками та зростання цін на ці групи товарів.
Що ж до цін на яйця, то, на думку Валентина Литвинова, ціни на яйця скоро мають вийти на плато, після чого, ближче до лютого-березня, у зв'язку зі збільшенням виробництва яєць з'являться передумови для зниження цін. Тобто яйця почнуть дешевшати з лютого 2023 року.
Фахівці Інституту аграрної економіки прогнозують напередодні Нового року зростання роздрібних цін на такі продукти:
- м'ясо: до 7%
- молоко та молокопродукти: до 5-7%
- овочі з борщового набору: до 5-7%
Втім, навіть після того, як уляжеться святковий пік споживання, експерти не бачать передумов для уповільнення інфляції.
Зокрема голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук прогнозує гарантоване зростання споживчих цін до кінця зими. І, за оцінкою експерта, лише з березня 2023 року можлива поява стійкого тренду до уповільнення інфляції.