UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський підписав закон про доступ українців до кадастрів

Підготовка до запуску ринку землі триває.

Президент Володимир Зеленський у середу, 6 травня, підписав закон "Про національну інфраструктуру геопросторових даних", що відкриває українцям доступ до кадастрів.

"Закон встановлює правові засади для створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних - Геокадастр. Документ дозволить сформувати сучасну систему доступу громадян до всіх видів географічної інформації", - наголосили в Офісі президента України.

Сам Зеленський пов'язав підписання проєкту закону №2370 з підготовкою до запуску в Україні ринку землі.

Закон також відкриває українцям доступ до геопросторових і метаданих в Інтернеті, створюваним у публічному секторі та підприємствами-монополістами.

Документ вносить зміни в Кодекс України про адміністративні правопорушення щодо запровадження відповідальності за порушення законодавства про національну інфраструктуру геопросторових даних.

Нагадаємо, 31 березня депутати прийняли законопроєкт про запуск ринку землі з 1 липня 2021 року. Крім того, депутати запустили процедуру ліквідації Держгеокадастру, що спростить продаж землі в майбутньому.

Прийнятий законопроект є серйозним проривом у створенні ринку землі, але його відкриття має супроводжуватися застосуванням допоміжних заходів, які зроблять ринок максимально прозорим і ефективним.

Докладніше про грандіозні плани уряду в сфері інформації про землеустрій та збору даних про земельні володіння в Україні, а також про проблеми на цьому шляху і способи їх вирішення читайте в матеріалі Андрія Мартина і Людмили Симонової "Кадастровий голод" для ZN.UA