UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський відповів на петицію щодо необхідності підвищити "надто низькі" зарплати держслужбовців

Водночас на сайті Кабміну розпочато збір підписів за зменшення зарплат чиновникам до мінімальної заробітної плати й скасування премій.

Президент Володимир Зеленський запропонував Прем'єр-міністру Денису Шмигалю опрацювати питання справедливих підходів до формування зарплат державних службовців. Про це йдеться у відповіді Глави держави на петицію №22/124882-еп від 21 жовтня 2021 року щодо надто низьких зарплат на держслужбі.

Так, Президент Володимир Зеленський заявив, що система оплати праці державних службовців належить до компетенції уряду. За його словами, відповідно до закону "Про державну службу" Кабмін затверджує порядок формування фонду оплати праці державних службовців у державному органі.

Читайте також: Мінфін: зарплати держслужбовців за 5 років зросли утричі, якість роботи не покращилася

"Схема посадових окладів на посадах державної служби та умови оплати праці державних службовців, з якими укладаються контракти про проходження державної служби, визначаються Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державної служби", - пояснив Зеленський.

Він також нагадав, що з метою удосконалення системи оплати праці державних службовців розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 травня 2020 року № 622 схвалено Концепцію реформування системи оплати праці державних службовців.

"З огляду на викладене Прем'єр-міністру України Д.Шмигалю запропоновано забезпечити згідно з компетенцією опрацювання порушених в електронній петиції питань", - зазначив Президент.

При цьому, лише два дні тому - 7 лютого, міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов розповів, що уряд вже ухвалив зміни до схеми посадових окладів державних службовців різних категорій, які зростуть на 6%, а в рамках подальшого реформування відбудеться подальше збільшення.

"На жаль, ми не можемо одразу імплементувати все, що нам би хотілося. Ми обмежені бюджетними коштами. Посадові окладі зростуть поки що тільки на 6%, але зважаючи на те, що Нацдержслужба спільно з Міністерством фінансів, з Секретаріатом Кабінету Міністрів продовжує реформування оплати праці державних службовців та підготовку комплексного рішення, я маю надію, що це буде перший крок для того, щоб підготуватися до великої реформи оплати праці", - сказав Немчінов.

За його словами, схему посадових окладів для держслужбовців на поточний 2022 рік КМУ визначив минулого тижня.

Немчінов повідомив, що державних службовців в Україні є понад 200 тисяч.

Немчінов також додав, що в уряді вирішили утворити робочу групу для опрацювання позитивних результатів експерименту з оцінки діяльності голів місцевих державних адміністрацій, яка відбувалася щокварталу протягом двох років. Зокрема, було визначено 36 показників, за якими оцінювалася діяльність голів місцевих державних адміністрацій в частині виконання ними завдань уряду.

Читайте також: У Кабміні визріли плани щодо реформування оплати праці чиновників та бюджетників

Водночас  слід також згадати, що на сайті Кабміну розпочато збір за зменшення зарплат чиновникам до мінімальної заробітної плати й прибрати премії. До кінця збору підписів залишилось: 68 днів. Наразі петицію підписали 13 осіб.

Раніше необхідну кількість голосів набрала петиція про підвищення зарплат працівникам національної поліції. Відповідне доручення також було відправлене Шмигалю.

Наразі триває збір підписів під петицією за збільшення заробітної плати пожежникам, лікарям і знову ж таки поліції - до 20000 гривень. Ця петиція поки набрала менш як 5 тис. голосів. Для підписання залишилося 56 днів.

Цікаво, що згідно оіційної інформації  зарплати медичним працівникам вже підвищили: оновлені суми вони мали отримати вже за січень. Таке рішення Кабінет міністрів ухвалив на засіданні 12 січня.

Петиції про встановлення справедливих підходів до формування зарплат всіх українців на сайтах Кабміну та Президента поки не виявлено.

Дані VoxUkraine

А щодо зарплат на державній службі, ZN.UA вже присвячувала цьому питанню дуже красномовні публікації. На посади повсюди виводяться виключно "свої" люди. І це вже нікого не дивує й не обурює. При цьому, як відомо, щомісячні премії на держслужбі можуть сягати 100-300%, як і усілякі надбавки, які мають градацію від мінімальних до 100-відсоткових.  Не кажучи про щорічні матеріальні допомоги на оздоровленя, на соціальні потреби. Читайте про це в матеріалі члена Громадської ради при НАДС, доктора філософії в галузі управління людськими ресурсами, CEO R&C Kyiv Group LLC Жанни Балабанюк - "Держслужба: зарплати зі стелі і премії у 300 відсотків".