UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запрацювала програма термомодернізації будинків застарілого житлового фонду

У межах програми, ресурси Фонду енергоефективності будуть спрямовані виключно на термомодернізацію житлових будинків, які були введені в експлуатацію до 31 грудня 2009 року.

Оновлена програма "Енергодім", кошти якої тепер спрямовуватимуться на термомодернізацію виключно застарілого житлового фонду - будинків, зведених до 1 січня 2010 року, розпочинає свою роботу. Про це повідомляє Міністерство розвитку громад та територій України.

"Відтепер у рамках програми ресурси Фонду енергоефективності будуть спрямовані на термомодернізацію житлових будинків, що введені в експлуатацію до 31 грудня 2009 року включно. Таке нововведення Фонду надасть можливості для модернізації застарілого житлового фонду, збудованого за неактуальними будівельними нормами", - зазначив керівник експертної групи енергоефективності житлових будівель Директорату енергоефективності Мінрегіону Олександр Бойкул.

Крім того, у рамках програми запроваджується фотофіксація стану робіт до початку термомодернізації. Зокрема, енергоаудитори під час попереднього аудиту мають сфотографувати інженерні мережі та загальний стан будинку до проведення ремонтно-будівельних робіт.

Як повідомлялося, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що в 2022 році на утеплення житлових будинків буде виділено, з урахуванням допомоги донорських організацій, понад 5 млрд грн. Планується модернізувати не менше 5 тис. багатоквартирних будинків.

Прийом заявок ОСББ на участь у програмі “Енергодім” Фонд енергоефективності розпочав з 2 серпня 2021 року в онлайн форматі. Станом на 15 жовтня було подав 800 заявок від співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Читайте також: Житлова забудова Києва: перша трійка містобудівних проблем

Як відомо,  в Україні наявна велика кількість об’єктів житлового фонду, граничний строк експлуатації яких закінчився або збігає. Загальна площа застарілого житлового фонду за даними Державної служби статистики (станом на 01 січня 2017 року) складає 4,33 млн кубометрів.

Наразі згідно зі статистичними даними, отриманими від органів місцевого самоврядування у 2019 році, на території України налічується 30380 багатоквартирних житлових будинків віднесених до застарілого житлового фонду, а саме:

Продовження експлуатації таких будинків несе в собі не тільки некомфортне існування мешканців таких об’єктів, а й пряму загрозу для їх життєвого середовища. Саме такі квартали (мікрорайони) є об’єктом реконструкції й інвестування.

У 2004 році в Україні було прийнято Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки (Закон України від 24.06.2004 № 1869-IV). Здійснення заходів цієї Програми передбачалося, зокрема, у такий сфері як утримання будинків, споруд і прибудинкових територій, у тому числі проведення реконструкції застарілого житлового фонду.

Крім того, у 2006 році було ухвалено закон № 525-V "Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду".

Кошти державного бюджету мали спрямовуватися на фінансування заходів щодо реалізації інвестиційних проєктів з реконструкції та капітального ремонту житлового фонду, систем централізованого тепло-, водопостачання та водовідведення. Однак зазначена Програма не була продовжена, а норми вказаного Закону на практиці виявилися недієвими, в основному через відсутність державного фінансування.