UA / RU
Підтримати ZN.ua

За період незалежності України вітчизняна космічна галузь виробила 140 ракет та 27 космічних апаратів

Українські ракети-носії вивели на орбіту 370 космічних апаратів на замовлення 25 країн світу.

За період незалежності України космічна промисловість країни створила і запустила 27 космічних апаратів, а 140 ракет-носіїв українського виробництва стартували з шести космодромів світу.

Відповідні дані наводять у своїй статті для DT.UA радник голови Національного космічного агентства України Едуард Кузнєцов і виконуючий обов'язки гендиректора ДП "КБ "Південне" Михайло Бондар. Автори відзначають, що в поточному році виповнилося 25 років з моменту створення Космічного агентства України. Напередодні ювілею було проаналізовано підсумки роботи галузі за цей час.

"З 1992 р. створено й запущено в космос 27 космічних апаратів,140 ракет-носіїв вітчизняного виробництва стартували з 6 космодромів світу, ними виведено на орбіти 370 космічних апаратів на замовлення 25 країн світу. Крім цього, виготовлено прилади систем управління для 263 ракет-носіїв "Союз", 179 РН "Протон", 66 РН "Зеніт", 46 РН "Молния", 38 РН "Циклон", 28 РН "Рокот", 22 РН "Дніпро", 3 РН "Стрела", 29 космічних апаратів різного призначення й для базового модуля "Зоря" для МКС", – йдеться в статті.

Крім того, наголошується, що для забезпечення роботи орбітальних станцій "Мир" і МКС було забезпечено складними вузлами і приладами 66 запусків пілотованих кораблів "Союз" і 97 транспортних вантажних кораблів "Прогрес". Українські підприємства випустили 138 комплектів апаратури "Курс", що застосовується для пошуку, зближення і стикування космічних кораблів з орбітальними станціями.

Українські космічні підприємства увійшли в ряд престижних міжнародних проектів: "Морський старт", "Наземний старт", "Дніпро", "Антарес", "Циклон-4", "Вега", "Егіптсат-1", "Твінінг-1", "Твінінг-2" і ін

Раніше DT.UA писало, що за всі роки незалежності в Україні жодного разу не змогли сформулювати державну космічну політику, яка змогла б чітко визначити цілі країни в космосі і допомогти сформулювати шляхи їх досягнення.

На сьогодні у космічній галузі України працюють близько 20 тисяч осіб, але це число щорічно зменшується майже на 10%.

Детальніше про досягнення космічної промисловості України читайте у статті Едуарда Кузнєцова і Михайла Бондаря "Високі горизонти космічної науки" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".