UA / RU
Підтримати ZN.ua

З чотирьох державних банків у держвласності точно залишиться лише один - поточна версія Мінфіну

Щодо "ПриватБанку", Марченко визнав, що його "націоналізація" досі виходить державі боком, мало того, Марченко не став робити точні формулювання щодо майбутнього банку.

Два з чотирьох державних банків будуть приватизовані за будь-якого розвитку подій, один - має проблеми, що тягнуться з минулого, і лише один з банків точно залишиться у державній власності. Про це в інтерв'ю "НВ Бізнес" розповів міністр фінансів Сергій Марченко.

За його словами, держава не розглядає можливості приватизації лише "Укрексімбанк", ця установа має залишатися у державній власності за будь-яких розкладів.

""Укрексім" — це банк, який розвитковий, який має залишатися у власності держави, і тому стратегія приватизації "Укрексіму" не передбачалася", - зазначив Марченко.

Читайте також: Держбанки: стабілізатор, тягар чи джерело макрофінансових викривлень?

Щодо "ПриватБанку", Марченко визнав, що його "націоналізація" досі виходить державі боком, мало того, Марченко не став робити точні формулювання щодо майбутнього банку.

"Наявні нерозв’язані спільні питання з попередніми власниками, вони визначають майбутнє банку", - зазначив він.

"Щодо "Привату" треба говорити. Але це складніший процес, ніж просто говорити про це", — додав він.

Крім того, наразі Міністерство фінансів, як власник банку, отримує до бюджету дивіденди - приблизно мільярд доларів щороку.

Говорити про приватизацію в Кабміні однозначно готові лише щодо "Ощадбанку" та "Укргазбанку", та й те, з певними уточненнями.

""Ощадбанк", тут є різні підходи. Є можливість або приватизації одразу банку, або залучення ЄБРР — такий варіант також зараз розглядається. Жоден із цих шляхів не суперечить один одному", - зазначив Марченко.

Єдиний банк, щодо приватизації якого міністр фінансів висловився однозначно, є "Укргазбанк".

"Щодо "Укргазу". Є інтерес до цього банку, його приватизації, ми готові його розглядати", — розповів міністр.

При цьому міністр прояснив ситуацію із входженням у капітал "Укргазбанку" IFC (Міжнародна фінансова корпорація, — ред.).

"IFC не збирається приватизувати "Укргазбанк". Метою входження IFC до капіталу є створення вищої вартості "Укргазу". Надання йому більшої якості. Це ідея входження. Але в цілому ані IFC, ані ЄБРР не збираються бути власниками українських державних банків. Як часткову участь у капіталі з метою допомогти нам у подальшому продажу — це так", — сказав Марченко.

Читайте також: Держбанки: стабілізатор, тягар чи джерело макрофінансових викривлень?

Нагадаємо, за три квартали 2021 року прибуток українських банків збільшився на третину, але при цьому, 50% чистого прибутку всіх банків України заробили державні банки, а найбільш стрімке зростання прибутків демонстрували банки з іноземним капіталом.