UA / RU
Підтримати ZN.ua

Яресько не вірить, що скорочення витрат на 25% буде гарантувати зростання економіки

Навіть зниження витрат на 60 млрд грн, необхідне для балансування податкової реформи Мінфіну, вимагає, щоб вся країна домовилася про ряд важких і важливих рішень, пояснила міністр фінансів

Міністр фінансів України Наталія Яресько виступила проти зареєстрованого у парламенті проекту голови податкового комітету Ніни Южаниной, що передбачає скорочення витрат держбюджету на 25%, у вигляді надмірного скорочення коштів, зокрема ліквідації мінімальних пільг, і відсутність гарантій надходження інвестицій в країну.

"І проект реформи Мінфіну, та альтернативний проект, який вже зареєстрований в парламенті, передбачають суттєві втрати бюджету. Але якщо в нашому проекті заплановано зменшення державних витрат приблизно на 60 млрд грн, то в альтернативному - майже на 200 млрд, або близько 25% всіх видатків бюджету. Ці оцінки перевірені МВФ, а значить, ми повністю в них упевнені", - сказала вона інтерв'ю DT.UA.

Навіть зниження витрат на 60 млрд грн, необхідне для балансування податкової реформи Мінфіну, вимагає, щоб вся країна домовилася про ряд важких і важливих рішень, пояснила Яресько.

При цьому скорочення ряду неефективних органів влади і держапарату не зможе охопити весь необхідний обсяг зниження витрат. Всі інші скорочення необхідно буде здійснити у сферах соціального забезпечення, охорони здоров'я, освіти, що вимагає узгодження між всіма міністерствами, прем'єр-міністром і президентом.

"У той же час дозвольте пояснити, що означає скоротити витрати країни на 25%, як того вимагає альтернативний проект реформи, вже зареєстрований у парламенті. Це означає урізати кожну четверту гривню в бюджеті, а отже, прийняти рішення, де саме взяти ці гривні. Витрати бюджету - це видатки на соціальну підтримку, на безпеку і оборону, на освіту і охорону здоров'я, нарешті, це витрати на забезпечення управлінських функцій держави", - пише міністр фінансів.

"Впевнена: наш народ дійсно патріотичний, готовий до значних жертв сьогодні заради кращого майбутнього. Але чи можемо ми гарантувати, що таке скорочення податків і витрат справді вже завтра забезпечить масове надходження інвестицій в країну, стрімке економічне зростання? Якщо так, то такі жертви, можливо, ще можуть бути сприйняті населенням. А якщо ні?" - додає вона.

Зокрема, альтернативна пропозиція містить більшу кількість податкових ставок, що збільшить можливості для корупції. Також, за словами міністра, а призведе до ускладнення адміністрування та пропозиція оподатковувати розподілений прибуток. Крім того, альтернативна пропозиція пропонує ліквідувати мінімальну соціальну пільгу, а отже, призведе до того, що найменш захищені громадяни України будуть платити значно більше податків, тоді як найбільш заможні - набагато менше.

Наприкінці жовтня більше ста депутатів з різних фракцій зареєстрували у Верховній Раді альтернативний мінфінівському проект податкової реформи. Заявлена мета реформи – рішення "найбільшої проблеми": рівень податкового тиску на фонд оплати праці не повинен перевищувати 30%. Серед головних пропозицій – зниження до 15% базової ставки податку на прибуток (з нинішніх 18%); зниження ставки ПДВ з 20% до 15%.

Законопроект розроблений під керівництвом голови податкового комітету ВР Ніни Южаніної. МВФ раніше закликав відмовитися від прийняття цього "популістського" проекту податкової реформи, пригрозивши позбавити Україну кредитних коштів.