UA / RU
Підтримати ZN.ua

Власники єврооблігацій підтвердили виплату Україною $ 120 млн - Bloomberg

Виплата свідчить про те, що переговори України та її кредиторів просунулися достатньо для того, щоб запобігти виконанню погрози Києва про введення мораторію за держборгом.

Власники українських єврооблігацій на $ 2,6 млрд італійська компанія Arca SGR підтвердила отримання перерахованих Україною $ 120 млн відсоткового доходу, виплачених Мінфіном у п'ятницю, 24 липня, повідомляє агентство Bloomberg.

"Ми отримали виплату купона по облігаціях 2017 року", - йдеться в електронній відповіді Джуліано Палумбо, менеджера з Мілана, який відстежує для Arca SGR стан $ 3 млрд боргу на ринках, що розвиваються.

Сьогодні раніше джерела повідомляли, що Україна виплатила $ 120,25 млн відсоткового доходу за п'ятирічними євробондами, випущеними у липні 2012 року на суму $ 2,6 млрд з купонною ставкою 9,25% річних. Термін погашення паперів настає в липні 2017 року. Відсотковий дохід виплачується двічі на рік, у січні та липні.

Офіційного підтвердження виплати від Мінфіну поки немає.

Як пише Bloomberg, виплата свідчить про те, що переговори України і її кредиторів просунулися достатьо для того, щоб запобігти виконанню погрози Києва ввести мораторій за держборгом.

"Ринок радий, що мораторій не був реалізований", - каже Федір Багненко, трейдер київської інвесткомпанії Dragon Capital. "Швидше за все, це свідчить про певний прогрес у переговорах, що є сприятливою новиною для ринку".

За даними агентства Bloomberg, українські єврооблігації відреагували на виплату зростанням котирувань. При цьому, облігації з погашенням у липні 2017 року зросли в ціні на 3 базисних пункти - до 55,35% номіналу, а в цілому, з початку цього тижня, вартість цих паперів збільшилася на 1,64 процентних пункту. Ризик ймовірності дефолту України оцінюється в 27,9% у наступному році і є найвищим у світі.

Майбутні Україні в 2015 році виплати за держборгом
Bloomberg

МВФ розраховує, що Україна зможе домовитися з кредиторами до очікуваного 31 липня засідання ради директорів фонду, де повинно бути прийнято рішення про виділення другого траншу кредиту в $ 1,7 млн.

"Життєво важливо, щоб Україна і її кредитори досягли угоди в межах вимог програми розширеного фінансування EFF. Ви знаєте, що влада України значно просунулася в переговорах, судячи з їхніх спільних заяв від 1 і 15 липня. Ми розраховуємо на черговий прогрес до 31 липня", - заявив офіційний представник МВФ Джеррі Райс на брифінгу у Вашингтоні в четвер.

Згідно з домовленостями з МВФ, Київ повинен заощадити понад $ 15 млрд за 4 роки, у тому числі в нинішньому році - $ 5,2 млрд. Зараз Мінфін наполягає на списанні приблизно 40 відсотках від основної суми боргу. Кредитори, в свою чергу, наполягають, що скорочення основної суми боргу не потрібно.

В якості поступки Мінфін запропонував кредиторам додаткові "інструменти відновлення вартості", виплати за яким будуть проводитися в разі досягнення Україною більш високих, ніж зараз прогнозується, показників зростання ВВП.