UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вітренко: два тижні морозів у лютому, і в Україні будуть проблеми

Водночас, вважає Вітренко, такі самі проблеми можна було прогнозувати й три роки, і десять років тому.

Якщо морози у лютому протримаються два тижні, Україна матиме проблеми із запасами газу. Про це глава "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив в ефірі програми "Право на владу" ("1+1").

"Якщо у лютому в Україні два тижні будуть морози по 15 градусів, то дійсно будуть проблеми", - зазначив він в контексті проблем в українській енергетиці, повідомлення про які з'являються останнім часом.

Водночас, наголосив він, такі самі проблеми можна було прогнозувати й три роки, і десять років тому. Він також підкреслив, що в світі немає енергетичних систем, які б проєктувалися так, щоб не було проблем, попри температуру.

"Для цього потрібні нереальні запаси газу та сховища", - зазначив Вітренко.

Він нагадав, що у світі зараз енергетична криза, ціни на газ і на вугілля зросли. Але попри постійні прогнози про катастрофу, в Україні усе працює.

"Казали, що вчасно не розпочнеться опалювальний сезон — здебільшого він розпочався. Там, де були затримки, [це] пов’язано з тим, що приватні постачальники фактично не виконували свої зобов’язання", — сказав голова правління НАКу.

Глава правління Нафтогазу додав, що запаси газу в українських сховищах зараз більші, ніж зазвичай, — на 1 січня прогнозують "запаси газу на 3% більше, ніж середні запаси у 2015—2019 роках".

Крім того, Україна закупила багато вугілля, яке зараз йде в країну.

Нагадаємо, Служба безпеки України надіслала Кабінету міністрів України звіт щодо контррозвідувального забезпечення об'єктів критичної інфраструктури в електроенергетичній сфері. Згідно з текстом повідомлення, який редакції ZN.UA передали джерела в уряді, Україна за крок від зупинки теплогенеруючих підприємств, які забезпечують опаленням цілі регіони, через критично низькі запаси вугілля.

ZN.UA пропонує читачам самим зробити висновки, прочитавши матеріали.