UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вітренка можуть звільнити з "Нафтогаза" за тиждень-другий, джерела вже називають його наступника

Ймовірно на посаду прийде один з міністрів.

Юрій Вітренко невдовзі може залишити посаду голови Нафтогазу. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив журналіст Юрій Дощатов.

Інформацію підтверджують джерела ZN.UA в уряді, уточнюючи, що ймовірно процес зміни керівника компанії розпочнеться за тиждень.

Новим очільником Нафтогазу має стати нинішній міністр громад та територій Олексій Чернишов. Кандидатуру Чернишова нібито вже погоджено офісом президента.

Читайте також: Жодної посиленої підготовки до зими не ведеться, на що розраховує уряд, незрозуміло - експерт

Звільнення міністра для призначення у керівництво НАК планується на третю декаду вересня.

Призначатиме Чернишова уряд, оскільки Наглядова рада компанії (яка й уповноважена це робити), досі не призначена, хоча й була відібрана. Чернишов має очолити компанію на постійній основі, а не в статусі виконуючого обов'язки.

Коментар кореспондента ZN.UA Ігоря Маскалевича:

Загалом зміна Юрія Вітренка на посаді голови НАК Нафтогаз - очікувана та адекватна. Так, Олексій Чернишов не енергетик. Але й Вітренко – не енергетик, він гарний юрист. А от Чернишов – добрий "операціоніст". Саме цієї управлінської жилки й не вистачало Вітренку для того, щоб очолити підготовку країни до опалювального сезону. У Кабміні сподіваються, що Чернишов впорається краще. Що ж, цілком імовірно. Тим більше, що роль особистості в історії цієї зими – мінімальна, розвивати видобуток та формувати запаси ми точно не будемо. Будемо гасити сотні дрібних пожеж одночасно, і тут швидкість реакції набагато важливіша за стратегічне бачення. З точки зору оперативного реагування Чернишов кращий за Вітренко в рази. Щоправда, не зачаровуватимемося раніше часу. Попереду в Чернишова більш ніж реальна перспектива викачати буферний газ, підірвавши роботу наших сховищ, і вихід з осінньо-зимового періоду з порожніми сховищами, без грошей для закупівлі газу наступної зими. Що буде не меншим викликом, ніж цьогорічна зима.

Нагадаємо, скандал зі зламом корпоративного управління в «Нафтогазі» вже мав для України наслідки, і буде мати й надалі. Вже сьогодні компанія в дефолті та просить грошей із мізерного бюджету, знесиленого війною. І справа не в Коболєві чи Вітренкові. Читайте про це в статті Миколи Теслі - «Конфлікт із західними партнерами назріває. Подякуємо енергетикам».