UA / RU
Підтримати ZN.ua

Використання касових апаратів ФОП – Мінфін уточнив, що змінюється з 1 січня

Не для всіх ФОПів використання касових апаратів стане обов'язковим.

Використання РРО/ПРРО з першого січня наступного року, за кількома винятками, стає обов'язковим для всіх платників єдиного податку (ЕП) другої-четвертої груп. Про це йдеться у повідомленні Міністерства фінансів.

Проте використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних РРО залишається необов'язковим для ФОП-платників єдиного податку (ЄП) першої групи, а також другої-четвертої груп, якою постановою Кабміну №1336 дозволено замість РРО/ПРРО використовувати розрахункові книги та книги обліку розрахункових операцій.

Відповідно до постанови, з 1 січня 2022 року при продажу товарів (крім підакцизних) на території села ФОП дозволено не використовувати РРО/ПРРО (при використанні розрахункової книги та книги обліку) якщо:

Водночас скасовано можливість не використовувати розрахункові книги та книги обліку при наданні послуг хімчистки, страхування та надання туристичних та екскурсійних послуг.

Для платників єдиного податку першої групи обов'язок вести облік товарних запасів не запроваджується.

"У всіх інших випадках для платників єдиного податку другої-четвертої групи застосування РРО/ПРРО з 1 січня 2022 стає обов'язковим", - зазначили в Мінфіні.

Читайте також: Непостановка жінок на військовий облік: Які штрафи загрожують ФОПам та громадянам
Читайте також: Біля Верховної Ради представники ФОП проводять акцію протесту

Як писало ZN.UA, кількість касових апаратів практично не змінилася. Тобто українські ФОП слабкувато готуються до змін із 1 січня.

У ситуації із запровадженням РРО держава хоче більше контролю, споживач наполягає на фіскальному чеку, а спрощенці категорично проти будь-якої фіскалізації. Читайте про це у статті Сергія Стеж я " Фіскальне рівняння для Гетьманцева " на ZN.UA.