UA / RU
Підтримати ZN.ua

Війна знищила українські активи на 100 мільярдів доларів

Радник Зеленського закликав створити "фонд відновлення" для України.

Російське вторгнення на сьогоднішній день зруйнувало дороги, мости та підприємства в Україні на суму близько 100 мільярдів доларів, що завдало величезного удару по її економіці, заявив у четвер представник київського уряду.

«Наразі близько 50 відсотків наших підприємств не працюють, а ті, які ще працюють, не працюють на 100 відсотків», – заявив головний економічний радник президента України Володимира Зеленського Олег Устенко.

«Ситуація з погляду економічного зростання буде дійсно дуже обтяжливою, навіть якщо війна негайно припиниться», — сказав він у віртуальній промові в Інституті міжнародної економіки Петерсона.

Устенко повторив свій заклик до європейських та інших урядів перекрити Москві доступ до «кривавих грошей», бойкотувавши російську нафту та природний газ.

"Європейці досі платять цьому монстру за те, щоб він вбивав наших людей, безневинних людей", - сказав він.

У той час як європейські країни покладаються на російську енергію для отримання тепла, «запевняю вас, у надрах України, де ховаються люди, набагато, набагато холодніше».

Чиновник похвалив США за припинення імпорту російської нафти та висловив сподівання, що Вашингтон також допоможе створити «фонд відновлення» для України.

Читайте також: Громадяни РФ із завтрашнього дня більше не літатимуть за кордон

Київ також може використати приблизно 300 мільярдів доларів із резервів російського центрального банку, заморожених внаслідок західних санкцій, а також кошти, вилучені у олігархів, які є союзниками президента володимира путіна.

"Ми повинні відновити економіку", - сказав він.

Міжнародний валютний фонд у середу затвердив термінову допомогу Україні у розмірі 1,4 мільярда доларів, а Світовий банк на цьому тижні виділив майже 500 мільйонів доларів з того, що, як очікується, складе пакет фінансування у розмірі 3 мільярди доларів.

Крім того, Конгрес США у середу затвердив допомогу Україні у розмірі 14 мільярдів доларів.

Проте Устенко додав: «Найбільше нам потрібно більше зброї та боєприпасів. Це критично важливо».