UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обвал гривні міг бути спланованим, а нинішній курс - далеко не "дно"

Втрати від 100-відсоткової девальвації, яка вже стала реальністю, підраховують десятки мільйонів українців, навіть ті, які не мають заощаджень.

Сьогодні перспективи глибини девальвації гривні виглядають такими ж, як і наприкінці 90-х. Тому не варто дивуватися, якщо гривня знеціниться за підсумками нинішньої кризи не у два, як сьогодні, а й у три рази.

Про це пишуть Юрій Сколотяний та Андрій Блинов у своїй статті "Полювання на "тушок"" у свіжому випуску "Дзеркала тижня".

"Всі хвилі глибокої девальвації проходять практично за ідентичним сценарієм. Перша фаза - різкий обвал. Потім, коли здається, що це безумство вже не припиниться, мало хто готовий купувати валюту за настільки високим курсом, - ринок стабілізується. У третій фазі котирування трохи відкочуються, а потім ситуація переходить у фазу "тліючої" девальвації", - йдеться в статті.

Читайте також: Європейський бізнес очікує до кінця року курс 14-15 грн за долар

Тим часом, експортери резонно вважають, що краще понести витрати на рівні 10-15% річних по кредитах у гривні, ніж піддавати всю свою виручку знеціненню. "Адже українська валюта за цей рік девальвувала на 100%", - зазначають автори.

На їхню думку, нинішнє затишшя ні в якому разі не означає, що девальвація зупинена. Приміром, один із співрозмовників ZN.UA навіть висловив ідею, що нинішня девальвація гривні взагалі може бути заздалегідь спланованою і координуваним процесом.

"Вкрай низька довіра до фінансової влади: їхні шарахання при виборі різних моделей курсоутворення та відсутність єдиної узгодженої валютно-курсової політики лише підігрівають паніку", - йдеться в статті.

Автори проводять паралель в ситуації, що склалася з фінансовим кризою, яка вирувала шість років тому, коли олігархи влаштовували полювання на "мертвих тушок" і підбирали їх практично задарма.

"Проте якщо проводити історичні паралелі щодо глибини девальвації, то коректніше порівнювати нинішню ситуацію не з кризою 2008-го, а з 1998-м роком. Тоді українська валюта знизилася з 1,8 до 5,4 грн/дол. Щоправда, не одразу - девальвація йшла в кілька хвиль, і остаточно курс стабілізувався лише після президентських виборів восени 1999", - йдеться в статті.

Читайте також: Путін скуповує золото, готуючись до економічної війни із Заходом - The Sydney Morning Herald

Тим часом, як зазначають автори статті, втрати від 100-відсоткової девальвації, яка вже стала реальністю, підраховують десятки мільйонів українських громадян. Навіть ті, хто не має заощаджень, "страждають від вже щосили запущеного маховика інфляції і втрати купівельної спроможності їхніх і без того мізерних доходів".

""Ґешефти" ж поки в активі хіба що кількох десятків або сотень великих спекулянтів та кількох десятків тисяч банківських і вуличних міняйл ("воскреслих примар 90-х")", - йдеться в статті.

Як повідомлялося раніше, згідно з рейтингом EBA, інвестиційна привабливість України погіршилася. Зараз бізнес заявляє про погіршення інвестиційної привабливості України, відсутності реальних реформ та посилення корупції.