UA / RU
Підтримати ZN.ua

В України з'явилося нове дихання в питанні "Північного потоку-2": Арахамія назвав причини

Головним союзником Києва залишається Варшава. 

Наразі немає жодних зрушень в питанні запуску газопроводу "Північний потік-2", натомість з'явилася інформація про його відключення від системи SWIFT. Такі речі сприяють тому, що Україна знову активізувалася у роботі щодо протидії цьому проєкту, заявив глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія під час ефіру на телеканалі "Україна 24"

"З'явилися такі жорсткі повідомлення про відключення від [blink title="системи SWIFT" headinfo="SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications)"]міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів.[/blink], про такі санкції, про які раніше українцям тільки хотілося б мріяти. Я не знаю, будуть вони втілені в життя чи все-таки потім будуть досягнуті якісь домовленості, але з усім тим Україна активізувалася в цьому процесі", — зазначив депутат. 

Арахамія також зазначив, що попри усі чинники, перераховані вище, питання цього газопроводу все ще не вирішене. 

"Якщо ви звернете увагу, наш головний союзник у цьому питанні Польща дуже жорстку риторику зайняла щодо Німеччини. А сьогодні, з огляду на те, як завершилися вибори в Німеччині, у нас з'явилося друге дихання в цій боротьбі. З огляду на те, як Росія розігналася і показала всім, що вона готова використовувати "Північний потік-2" як, по суті, зброю, і розгойдала ціну на газ до майже 1 тис. євро, то всі в Європі чітко побачили, що вірити обіцянкам Росії в цьому питанні - це себе не поважати", - додав парламентар. 

Читайте також: Пєсков, Мішустін, Соловйов, Симоньян: в конгресі США схвалили нові санкції проти громадян РФ і «Північного потоку-2»

Палата представників США схвалила проєкт оборонного бюджету в розмірі близько $780 млрд. Він передбачає санкції на вторинний ринок боргових паперів Росії і нові обмеження проти "Північного потоку-2".

Раніше керівник "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив, що Україна продовжує працювати над тим, щоб "Північний потік-2" не зміг запрацювати. У своїй боротьбі Україна спиратиметься на газову директиву ЄС, дія якої поширюється на російський газопровід.

Україна все ще може знищити енергетичну зброю Путіна. Як? Читайте в статті Лани Зеркаль "Як Україні не втратити можливості виграти в протистоянні навколо "Північного потоку-2" в ZN.UA.