UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні запрацювали штрафи за мобінг: кого каратимуть

Три місяці триватиме перехідний період, поки органи влади приводитимуть свої нормативні акти у відповідність із законом.

В Україні 23 грудня набрав чинності закон № 2806-ІХ, яким встановлюється адміністративна відповідальність за мобінг (цькування та приниження працівників на роботі).

Так, згідно із законом Кодекс про адміністративні правопорушення було доповнено статтею 173−5 такого змісту:

Кабінет Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності даним законом повинен буде привести свої нормативно-правові акти у відповідність, а також забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом. 

Читайте також: Маразматичне начальство, заздрісні колеги: Верховна Рада готує покарання за створення нездорової робочої обстановки в колективі

Нагадаємо, неоподаткований мінімум для адміністративних правопорушень (при застосуванні штрафів, адміністративних стягнень різними державними органами, податкових порушень, фінансових санкції тощо), прив'язаний до неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Його сума у 2022 році дорівнює 17 гривням.

Термін "мобінг" застосовують для визначення недоброзичливих чи ворожих міжособистісних відносин на роботі. Це психологічний терор, переважно груповий, який проявляється у  цькуванні працівників з боку колег, підлеглих або керівництва. Таке цькування включає в себе постійні негативні висловлювання на адресу працівника, його соціальну ізоляцію всередині організації, або ж поширення образливих пліток.

Саме це підступне явище провокує звільнення з роботи, судові процеси, неврози, суїциди і матеріальні втрати, обчислювані в мільярдах. На робочому місці від нього потерпають чоловіки і жінки, досвідчені професіонали і молоді працівники. Мобінг процвітає як у державних установах, так і в приватних фірмах. Читайте про це на ZN.UA в матеріалі психолога Марії Кириленко - "Мобінг".