UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні почали рости в ціні яйця

Десяток яєць подорожчав в середньому на дві гривні.

З початком зими в Україні подорожчали яйця. На ціни впливає похолодання, зростання витрат на електроенергію та логістику, блокування кордону польськими перевізниками та інше. Про це с посиланням на дані та розрахунки пише agronews.ua.

Так, у перші числа грудня порівняно із листопадом яйця подорожчали. Яйця “Квочка” додали у ціні з 54,64 грн. до 56,99 грн. за десяток, а яйця “Ясенсвіт” подорожчали із 55,53 грн. до 57,85 грн. за десяток.

Читайте також: Лише за місяць ціни на автогаз на АЗС виросли на 30%

Хоча раніше експерти не включали яйця в перелік продуктів, на які перед новорічними святами традиційно зростає попит і тому вони ростуть в ціні. Зазвичай до такої категорії належать делікатеси, зокрема ікру, червону рибу, м’ясні вироби. “Буде певний ажіотаж напевно на м’ясні вироби, тому що якраз перед святами збільшиться їх споживання. Навряд чи хтось буде піднімати ціни на картоплю, моркву, буряк і капусту, борщовий набір, тому що його багато є. Може щось здорожчає по рибі, це традиційно у нас. Тобто є певні фокусні речі, які однозначно трошки дорожчають перед святами тому що в нас на них різко збільшується попит”, — сказав економіст Олег Пензин.