UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Офісі президента ініціюють зустріч з послами G7 через ситуацію зі звільненням керівника української ГТС

Міненерго, яке мало б грати перші ролі у розв'язанні ситуації, запрошено на зустріч як третю сторону.

28 вересня в Офісі Президента України відбудеться зустріч заступника глави ОП Ростислава Шурми з послами G7, приводом для якої стала стурбованість дипломатів стосовно звільнення гендиректора ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ) Сергія Макогона, що відбулося з порушенням як законодавчої процедури, так і міжнародних зобов'язань країни. Про це ZN.UA повідомило джерело, знайоме з ситуацією.

Як зазначає джерело, ініціатива щодо зустрічі вийшла з Офісу президента. Зустріч запланована на завтра, орієнтовно на 13-ту годину.

На зустрічі буде також присутній керівник Міністерства енергетики України Герман Галущенко. Водночас джерело звертає увагу на другорядну роль Міненерго у даній ситуації.

"Примітно, що посли G7 не зустрічалися з міністром енергетики Германом Галущенком, попри те, що ОГТСУ підпорядковане Міненерго. Вони чудово розуміють, що центр ухвалення рішень не там", - підкреслив співрозмовник видання.

Читайте також: Міністерство шаурми

Зазначається, що в ситуації з ОГТСУ представники дипломатичного корпусу мають кілька принципових зауважень. Зокрема, посли залишаються на позиції, що реформування ОГТСУ та її материнської компанії - "Магістральні газопроводи України" (МГУ) має проходити відповідно до плану, розробленого Світовим банком, а не ручним керуванням з Офісу президента.

Можливим предметом обговорення може також стати той момент, що керівника ОГТСУ Сергія Макогона фактично звільнили руками наглядової ради МГУ, хоча відносини між цими двома компаніями на сьогодні настільки напружені, що вони взагалі один одного не чують. А наглядова рада в самому ОГСТУ досі не створена.

Крім того, дипломати застерігають українську владу, що ситуація з нехтуванням зобов'язаннями в частині прийняття розпорядчих рішень відносно діяльності державних об'єктів управління (принципи корпоративного управління), матиме наслідки для країни у плані довіри донорів та партнерів, які забезпечують покриття неймовірного розриву у бюджеті України, а також допомагають зі зброєю.

Читайте також: Боротьба за "своїх людей" на посаді керівника української ГТС завершилася у гірших традиціях

Нагадаємо, 16 вересня наглядова рада материнської компанії ОГТСУ - "Магістральних газопроводів України", припинила повноваження генерального директора ОГТСУ Сергія Макогона, коли той перебував у відрядженні.

Цьому передували інсайди щодо намагання влади перепризначити керівника ОГТСУ, посадивши в це крісло свою людину.

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) намагалася пояснити Міністерству енергетики, що влада йде на відверте порушення закону та міжнародних зобов'язань. І це ставить під загрозу сертифікацію газотранспортної системи України. А відтак, і контракт на транзит російського газу.

У відповідь Міненерго нашвидкуруч підготувало листа посольствам, де на кількох сторінках розповідало про необхідність реформи ОГТСУ, про плани здійснення цієї реформи і про необхідність терміново змінити менеджмент компанії.

Наслідки звільнення Сергія Макогона не забарилися.

25 вересня посли G7 в Україні заявили про втручання української влади в управління ТОВ "Оператор газотранспортної системи України".

Крім того, як випливало із заяви послів, ситуація зі звільненням керівника ОГТСУ може незабаром знову повторитися, в іншій державній компанії - НЕК "Укренерго". Можна припустити, що йшлося про спроби держави втрутитися в призначення керівника "Укренерго", оскільки в даній компанії, на відміну від багатьох інших держкомпаній, з грудня 2021 року функціонує наглядова рада.

Читайте також: "Галущенко намагається тихенько звільнитися, такої кризи неплатежів спеціалісти не пригадують" — експерт

Нагадаємо, у березні 2015 року Світовий банк і Секретаріат Енергетичного Співтовариства узгодили План заходів щодо реформування газового сектору України, який згодом було затверджено Урядом України.

У 2016 році План заходів щодо реформування газового сектору включно з реформою корпоративного врядування компанії став частиною зобов’язань України за кредитними угодами з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР). Зовнішні стейкхолдери визнали виконання цього плану необхідним кроком для інтеграції України в Європейський Союз, а успішність реформи корпоративного врядування – важливою запорукою безпеки постачань газу в Україні та Європі.

Реформа ставила на меті впровадження правил і процедур, що відповідають найкращим світовим практикам, у першу чергу – Керівним принципам ОЕСР щодо корпоративного врядування на підприємствах державної форми власності (Керівні принципи ОЕСР) і Принципам корпоративного управління ОЕСР.

Ключовими складовими елементами належного корпоративного врядування було визначено:

"Якщо ми хочемо зберегти шанси на відбудову країни з допомогою партнерів, нам треба відучити владу діяти так, як учать радянські анекдоти. В одному з них персонажі мультфільму Чебурашка і крокодил Гена мстилися піонерам, надягаючи кожному на голову залізний люк із вигуком "А ось його пілотка!"", - пише Микола Тесля .у своїй статті на ZN.UA - "Конфлікт із західними партнерами назріває. Подякуємо енергетикам".