UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд затвердив вимоги до техніко-економічного обґрунтування інвестпроєктів зі значними інвестиціями

Шмигаль каже, що за кілька місяців до Офісу із залучення та підтримки інвестицій надійшли заявки на загальну суму 1 млрд грн.

Кабінет міністрів 19 травня затвердив вимоги до техніко-економічного обґрунтування інвестпроєктів зі значними інвестиціями. Таке рішення уряд ухвалив із доопрацюванням, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Уряд ухвалив з доопрацюванням рішення, яке дасть можливість запрацювати закону про супровід інвесторів зі значними інвестиціями. На сьогоднішньому засіданні ми затвердили вимоги до техніко-економічного обґрунтування інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями”, - написав Шмигаль у Telegram-каналі. 

Так, в обґрунтуванні інвестор повинен зазначити таку інформацію:

“Лише за три місяці роботи до урядового Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest надійшло вже 15 заявок на загальну суму понад 1 мільярд доларів”, - стверджує Шмигаль.

Читайте також: Захистити інвесторів можна, збільшивши розмір гарантійної частки будівництва щонайменше до 30% – експерт

Нагадаємо, у березні Верховна Рада ухвалила два закони щодо залучення інвестицій. Один із них стосується особливостей оподаткування суб'єктів господарювання, які реалізують інвестпроєкти зі значними інвестиціями, інший – вносить необхідні зміни до Митного кодексу України.

У липні 2020 року Верховна Рада підтримала ще один документ із цього пакету, а саме проєкт закону №3760 “Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями”, також відомий як ініціатива щодо створення в Україні “інституту інвестиційних нянь”.

Документ визначає організаційні, правові та фінансові засади державної підтримки інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями. І, відповідно, виокремлює нові види інвестора та інвестпроєкту: «інвестора зі значними інвестиціями» та «інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями».

Цей законопроєкт став втіленням життя ідеї “інвестиційних нянь”, озвученої президентом Володимиром Зеленським на форумі в Давосі понад рік тому

Втім, в Україні вже створено дуже непогану правову базу для реалізації проєктів державно-приватного партнерства (ДПП), включно з концесію. Понад те, наше правове регулювання в цій сфері одне з найкращих у світі, зазначає авторка ZN.UA Ірина Запатріна.

Тож який же чудодійний засіб стимулювання залучення в економіку України стратегічних інвесторів пропонує законопроєкт та чи потрібне він взагалі, читайте у її матеріалі “Інститут "смотрящих" нянь”.