UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уперше в історії України вся атомна енергетика працює на повну потужність

«Спонсор» рекорду – брак вугілля на ТЕС.

В Україні уперше підключили до мережі усі 15 енергоблоків атомних електростанцій. Вранці 30 січня у роботу ввели енергоблок №4 Рівненської АЕС, повідомляє ДП «НАЕК «Енергоатом».

«Вперше за всю історію атомної енергетики України ДП «НАЕК «Енергоатом» працює всіма 15-ма енергоблоками одночасно! (…) О 05:45 енергоблок №4 Рівненської АЕС підключили до електромережі після завершення середнього планово-попереджувального ремонту та перевантаження ядерного палива», - йдеться у повідомленні.

Зауважень до роботи основного устаткування працюючих енергоблоків та персоналу АЕС немає, обладнання функціонує в заданому режимі. З грудня 2021 року Компанія працювала 14-ма енергоблоками з 15-ти.

В Україні діють чотири АЕС з 15 енергоблоками, одна з яких – Запорізька АЕС з шістьма енергоблоками ВВЕР загальною встановленою потужністю 6000 МВт – є найбільшою в Європі. За кількістю енергетичних реакторів (усі типу ВВЕР) Україна посідає 10-те місце у світі та п'яте у Європі.

Читайте також: На Запорізькій АЕС екстренно відключили енергоблок, на якому тільки-но закінчився ремонт

Нагадаємо, 21 січня ДП «Гарантований покупець» виплатило ДТЕК олігарха Ріната Ахметова 2,7 млрд гривень в рахунок погашення боргу за електроенергію, отриману з відновлюваних джерел у 2020 році. Проте ГарПок розрахувався не повністю і керівництво держпідприємства можуть звільнити за повний розрахунок із ДТЕК. Як розповіло джерело ZN.UA, гроші дали за умови, що на них буде закуплено вугілля для державних ТЕС Центренерго.

Робота АЕС «на повну» пов’язана саме з дефіцитом вугілля. Станом на грудень 2021 року запасів вугілля на станціях залишалося у середньому на два-три тижні, близько 20–25 енергоблоків простоювали через брак палива.

«Через це узимку АЕС працюватимуть на повну. Кілька тижнів у лютому працюватимуть одразу всі атомні блоки, чого не було просто ніколи. Але кризи не оминути, якщо навіть один чи два блоки зупиняться. Оскільки один непрацюючий блок збільшить витрати вугілля на 10 тисяч тонн на добу», - писав кореспондент ZN.UA Ігор Маскалевич. Докладніше про те, із чим Україні підійшла до опалювального сезону, читайте у його статті «Зима гарних новин...».