UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Укрзалізниця" хоче підняти ціни на квитки: в держкомпанії розповіли про плани

Ймовірно, ціни враховуватимуть інфляцію.

АТ "Укрзалізниця" створює модель, яка буде основою зміни тарифів на пасажирські перевезення. Планується, що вартість квитків залежатиме насамперед від популярності маршрутів та часу доби. Про це розповів керівник пасажирського напрямку УЗ Олександр Перцовський в інтерв'ю Forbes.

За його словами, держкомпанія має намір розробити модель, яка передбачає кілька тарифних змін.

Модель базуватиметься на поступовому помірному підвищенні базових тарифів щорічно з урахуванням інфляції, а також планується відпустити ціни на "СВ" та прив'язати вартість квитків до попиту.

Крім того, УЗ звернулася до Уряду із проханням прибрати державне регулювання на ціни квитків класу "СВ".

"Незважаючи на високу вартість, їх розкуповують найшвидше", - пояснив він.

Він зазначив, що УЗ також пропонує гнучке ціноутворення для всіх класів поїздів "Інтерсіті+". При цьому можуть бути встановлені певні стелі цін.

Ще одна пропозиція передбачає введення гнучкішої, динамічнішої тарифної моделі, щоб можна було варіювати ціни на квитки в залежності від годин і днів та інших параметрів. При цьому залишатимуться найбільш доступні тарифи для тих, для кого саме критична вартість.

Перцовський запевнив, що до кінця війни українці зможуть купувати доступні квитки.

Читайте також: Рішення суду про скасування тарифів на вантажні перевезення оскаржуватиметься – Укрзалізниця

УЗ також постійно підвищує тарифи на вантажні перевезення, що критикує бізнес. Як вважає голова галузевої ради Федерації металургів України Олена Колесникова, постійне підвищення тарифів на вантажоперевезення – це свідчення неефективності роботи управління «Укрзалізниці», особливо в умовах, коли обсяги перевезень, а відповідно й доходи компанії, рекордно зростають.