UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна продала акції "Газпрому" в українському "Южніігіпрогаз"

Російський монополіст оскаржує продаж в судах.

Міністерство юстиції України примусово реалізувало цінні папери донецького "Інституту Южніігіпрогаз", які раніше були власністю російського "Газпрому". Про це йдеться в звіті російського монополіста за третій квартал, пише liga.net.

"22 серпня в рамках аукціону здійснено примусовий продаж акцій ПАТ "Інститут Южніігіпрогаз", що належать "Газпрому", - йдеться в документі.

Згідно з даними сайту Смида, "Газпрому" належало 40% акцій "Южніігіпрогазу". Іншими його акціонерами залишаються російський "Кам'янський завод газовикористовуючого обладнання" (8,1% акцій) і засновник ТОВ "Меридіан А" В'ячеслав Детяткин (5,02% акцій).

Новий власник 40% інституту не називається.

"Газпром" в даний час оскаржує в українських судах дії Міністерства юстиції щодо накладення арешту на активи в Україні та їх примусовому продажу. Також "Газпром" розглядає інші правові механізми, спрямовані на відновлення своїх порушених прав", - підкреслили в компанії.

Повідомлялося, що "Газпром", згідно з Арбітражним регламентом ЮНСІТРАЛ, ініціював арбітражний розгляд проти України з метою захисту своїх інвестицій на її території.

Раніше повідомлялося, що "Газпром" не визнає правомірність антимонопольного штрафу, накладеного АМКУ, і готує позов у міжнародний арбітраж.

Міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що кошти російського "Газпрому", які перебували на території України вже стягнуто до державного бюджету.