UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна хоче будувати нові атомні реактори, щоб уникнути залежності від Росії

Президент запропонував зайнятися диверсифікацією реакторних технологій: поки всі діючі в Україні реактори - російського виробництва.

Україна повинна вивчити питання щодо побудови нових атомних енергоблоків неросійського виробництва, щоб уникнути монопольної залежності від РФ у сфері атомної енергетики.

Такий пункт комплексу першочергових заходів на 2013 рік, направлених на зменшення ризиків в енергетичній сфері шляхом диверсифікації енергопостачання, міститься в щорічному посланні президента Віктора Януковича до Верховної Ради, оприлюдненому 6 червня.

"Вивчити питання про диверсифікацію реакторних технологій способом побудови нових енергоблоків атомних електростанцій неросійського виробництва, щоб уникнути монопольної залежності від Російської Федерації у цій сфері", - зазначив президент.

Не виключено, що саме диверсифікації реакторних технологій стосується секретне рішення Ради нацбезпеки і оборони, яке президент ввів у дію своїм указом від 5 червня.

Текст рішення РНБО "Питання розвитку атомно-промислового комплексу і створення ядерно-паливного циклу у контексті гарантування енергетичної безпеки України" не був оприлюднений.
Він нагадав, що у вересні 2012 року Верховна Рада прийняла закон "Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 та №4 на Хмельницькій АЕС" з кредитуванням російською стороною.
Як відомо, зараз в Україні експлуатується 15 енергоблоків, всі вони оснащені водо-водяними енергетичними реакторами (ВВЕР) російського виробництва.

Крім того, у вересні 2012 року Верховна Рада затвердила рішення про проектування і будівництво ще двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС - також російські ВВЕР. Для порівняння - в Індії з 28 експлуатованих і споруджуваних енергоблоків тільки два російських ВВЕРи.

Про те, що нинішня ситуація в атомній галузі України викликає серйозне занепокоєння у експертів, раніше писав у своїй статті для DT.UA інженер-атомник, учасник ліквідації Чорнобильської катастрофи Анатолій Грицак.

Як зазначав Грицак, маючи тільки "фрагменти" ядерного паливного циклу, Україна швидкими темпами намагається ввести в дію нові атомні енергоблоки, тим самим зміцнюючи значну зовнішню залежність галузі від Росії. На його думку, цьому сприяє потужне "атомне лобі", яке своїми діями ставить під питання економічну, а значить і політичну незалежність нашої країни. !zn

Читайте також:

Янукович ввів в дію секретне рішення РНБО про створення ядерно-паливного циклу в Україні

Ядерне лобі зміцнює атомну залежність України від Росії

ЄБРР надасть 300 млн євро на безпеку АЕС України